Un dulce al copilariei mele, ieftin, bun,gustos si foarte usor de facut. Un deliciu care se prepara repede si se mananca tot!
Orezul se spala bine si se lasa la scurs. Laptele se pune la fiert si se adauga putina sare. Cand laptele se umfla se adauga orezul si se amesteca sa nu se prinda orezul de fundul cratitei.Se reduce focul , si se lasa orezul sa fiarba la foc mic , invartind din cand in cand.Dupa 10 minute se adauga zaharul si dupa inca 10 minute, orezul este fiert , chiar daca a mai ramas lapte( acesta va fi absorbit de orez).Se lasa sa se raceasca.
Un vas de yenna se unge cu unt si se presara cu pesmet. Galbenusurile se amesteca cu orezul si coaja de lamaie. Albusurile se bat spuma tare si se incorporeaza incet in orez.
Merele spalate se scobesc de cotor si se taie feliute subtiri. Jumatate din orez se pune in vasul termorezistent , acoperim cu un strat cu mere si adaugam scortisoara peste mere.Punem cealalta jumatate de orez si acoperim cu un alt strat cu felii de mere, scortisoara si zahar care la coacere se va carameliza.
Budinca se poate servi stropita cu sirop de fructe, facut in casa.
1
Poti servi budinca si cu altfel de siropuri si cu frisca, sos de vanilie sau sos de ciocolata, ori pur si simpu cu ciocolata rasa pe deasupra.
2
Poti presara deasupra, inainte sa bagi budinca la cuptor, zahar care la copt se caramelizeaza.