Am mancat gris cu lapte de cand ma stiu, insa budinca de gris niciodata. Aveam chef sa fac ceva dulce si aveam si foarte mult lapte, asa ca am zis sa incerc o budinca de gris.
Am gasit rapid o reteta, si ca de obicei am personalizat-o : imi place mult aroma de caramel si am vrut sa o includ si aici. Rezultatul a fost foarte delicios: zaharul caramelizat i-a dat o aroma si o culoare deosebita.
Este un desert care cu siguranta va mai fi preparat in casa la noi si pe care va recomand sa-l incercati ( rapid si gustos!)
Intr-o cratita punem zaharul la caramelizat. Il supraveghem cu grija sa nu se arda, iar cand e auriu si topit tot turnam peste untul rece taiat in cubulete. Miscam cratita pentru ca untul sa ajunga pe suprafata zaharului. Cand untul s-a topit si el turnam peste cca. 300ml lapte,sarea si lasam pana cand se topeste zaharul inca intarit pe fund (daca exista).
Dupa ce fundul cratitei este curat turnam si restul de lapte. Cand da in clocot turnam in ploaie grisul si amestecam cu un tel. Fierbem bine pana se ingroase, apoi luam de pe foc si lasam la racit.
Intre timp separam ouale si batem albusurile spuma cu umpic de sare. Amestecam galbenusurile cu grisul rece, apoi incorporam si albusurile. Turnam totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit pentru cca. 1 h ( sau pana e rumenita pe deasupra). Scoatem si lasam putin la racit, dupa care putem savura.
Mie imi place mai mult calduta decat rece, insa ambele variante sunt excelente. O puteti consuma simpla sau cu diverse gemuri,ciocolata, mai mult sirop de caramel.
Pofta buna!
1
In fotografii prajitura e decorata cu sos de caramel dupa reteta de aici ( http://www.bucataras.ro/retete/sos-de-caramel-71513.html ),putin zahar si cu cate o aluna