Pentru că mi-a rămas piure de cartofi pentru a doua zi, am încropit cu el aceste delicioase brioșe din cartofi cu bacon în sos de roșii.
Inițial am vrut să fac niște găluște de cartofi cu bacon, dar mi s-a părut mai comod să le pun la cuptor.
Și în plus, nu am adăugat așa multă făină, cât ar fi înglobat găluștele.
Au ieșit tare bune, mai ales scăldate într-un sos aromat de roșii cuburi, în suc de roșii.
Preparăm brioșele
Rumenim ușor, în uleiul încins, baconul tăiat în fâșii subțiri, apoi îl lăsăm să se răcească. Tocăm pătrunjelul verde, mărunt. Dăm cașcavalul pe răzătoare. Cernem făina împreună cu praful de copt. Când baconul s-a răcit, amestecăm într-un vas, toate ingredientele pentru brioșe. Încorporăm și oul și vom obține un aluat nu foarte ferm, dar nici prea moale. Nu îl modelăm cu mâinile că va fi lipicios. Acum, cantitatea de făină, respectiv, pesmet, va depinde și de consistența piureului de cartofi. Dar având în vedere că brioșele sunt coapte în cuptor, nu trebuie niște cantități fixe, compoziția va rămâne compactă, oricum. Asezonăm compoziția de brioșe din cartofi cu bacon, după gust, cu condimentele preferate: piper, cimbru și busuioc, în cazul meu. Potrivim gustul cu sare și umplem formele de brioșe, punând compoziția cu lingura. Așezăm formele de brioșe într-o tavă și o dăm la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, sau până se rumenesc frumos brioșele și sunt coapte bine în interior. Preparăm sosul de roșii Cât timp se coc brioșele, ne ocupăm de sosul de roșii. Călim, în uleiul încins, ceapa tocată solzișori , împreună cu 2 căței de usturoi tăiați rondele. Când ceapa devine translucidă, adăugăm o lingură, rasă, de zahăr și amestecăm intens pentru a se carameliza ceapa uniform. Adăugăm și o lingură de oțet balsamic, mai amestecăm de câteva ori, apoi adăugăm roșiile. Lăsăm sosul să fiarbă la foc încet, până când cuburile de roșii se pasează. Îl gustăm și îl asezonăm, pe parcurs, cu condimente și sare, iar usturoiul îl adăugăm spre final, răzuit. Mai diluăm sosul și cu apă fierbinte, când începe să se îngroașe. Scoatem brioșele din forme, cât sunt calde și le adăugăm în sosul de roșii. Mai completăm cu apă fierbinte, cât să fie brioșele bine scăldate în sos și le mai lăsăm pe foc câteva minute, pentru a se întrepătrunde gusturile. La final, sau în timpul servirii, adăugăm pătrunjel verde, tocat mărunt. Ai mei au fost tare încântați de aceste brioșe din cartofi cu bacon în sos de roșii și le-au servit cu murături. Să vă fie de folos!