De curand mi-am cumparat hartiute pentru briose. Sunt pur si simplu adorabile si foarte practice.
Asa ca am decis ca in toamna aceasta sa avem un nou desert favorit: briosele.
Ouale se separa si albusurile se bat mai intai spuma cu un praf de sare. Apoi se pune zaharul treptat si se mixeaza pana cand devin consistente si nu se varsa daca intoarcem castronul :D
Se adauga peste ele galbenusurile, apoi uleiul, laptele si se mixeaza.
Incepem apoi sa punem faina, cate 1/2 linguri si mixam bine. Adaugam esenta si praful de copt.
La final oprim 3-4 linguri din compozitie intr-un castron si le amestecam cu cacao.
Compozitia de baza se omogenizeaza cu o spatula si se amesteca usor cu nuca macinata (am pus 80 de g, restul 20 le-am pastrat pt decor).
In formele pt briose asezam hartiutele pt copt si le umplem pana la jumatate cu aluatul pt briose.
Peste fiecare punem cu lingurita si putin amestec cu cacao si cu o scobitoare facem cerculete in aluat (cerculete, triunghiuri, valuri, floricele, cam ce va trece prin minte).
Punem tava la cuptorul preincalzit la foc mic, timp de maxim 20 de minute.
Dupa primele 10 min ele deja se umfla, iar in urmatoarele 10 min prind o culoare rumenie frumoasa.
Este bine sa nu deschidem cuptorul in primele 10 min, dar apoi trebuie sa le supraveghem, sa nu cumva sa se arda, in functie de flacara cuptorului vostru.
Se scot usor din tava cu ajutorul unei manusi de bucatarie si se aseaza pe o alta tava normala sau pe un gratar sa se raceasca.
Glazura o pregatim simplu din 50 g ciocolata topita pe bain marie si omogenizata cu 1 lingura de unt nesarat.
O punem calda peste briosele care s-au racit intre timp. Mai presaram putina nuca macinata desupra si gata desertul.
1
Pentru ca briosele sa iasa perfecte trebuie sa tinem cel putin o ora toate ingredientele la temperatura camerei;
2
Este bine sa nu deschidem cuptorul in primele 10 min.