Probabil ati observat ca folsesc in mod excesiv zmeura. Trebuie sa recunosc ca e ingredientul meu preferat, mai ales ca stiu cum e crescut si recoltat avand grija de el de cand iese prima frunzulita pana cand il culeg de pe ramuri. :)
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua-trei transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza mixul usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia in doua vase (eu am castronele groase de inox - 15 cm diametru) unse cu ulei/unt si tapetate cu cacao si introdu in cuptor pentru 40-50 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate castronelele din cuptor si lasa blaturile sa se raceasca complet, apoi introdu-le in frigider preferabil de pe o zi pe alta.
8. Scoti blaturile si decupezi un cerc pe baza mai lata lasand 1 cm de margine, apoi scobesti cu grija mijlocul (~5 cm) procedezi astfel incat sa obtii o forma unei cupe.
Crema:
ATENTIE! Prepari crema in momentul asamblarii!
1. Hidrateazi gelatina in apa rece timp de 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata, adaugi gemul de zmeura (obtinut ca AICI) si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare. Adaugi semintele de rodie si le inglobezi cu ajutorul unei spatule.
Asamblare:
1. Tapetezi bolurile in care ai copt blaturile cu folie alimentara, pui blaturile (pe care le vei insiropa foarte putin cu ajutorul unei pensule, cu putin sirop de zmeura).
2. Repartizezi crema in cele doua blaturi, astepti 5-10 minute si rastorni cu grija un castron peste celalalt. Le lasi asa si le bagi la frigider pentru minimum 4 ore.
Glazura de ciocolata neagra:
1. Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu 100 g frisca lichida.
2. Tii vasul pe foc mic si amesteci continuu, pana cand observi ca ciocolata s-a topit, iar compozitia este omogena.
3. Adaugi restul de frisca lichida si amesteci pana la inglobarea acesteia. Lasi glazura sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o introduci in frigider pentru o ora.
Glazura de ciocolata alba:
Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu frisca lichida. Tii vasul pe foc mic si amesteci continuu pana se topeste ciocolatasi compozitia este omogena. O lasi sa se raceasca apoi introduci in frigider pana in momentul decorarii.
Finisare:
1. Scoti glazura de la frigider, scoti castronelele de pe "bomba". Imbraci bomba cu glazura de ciocolata neagra cu ajutorul unei spatule de fier, si introduci tortul in frigider pentru cateva ore.
2. Il scoti din frigider, incalzesti spatula (o o incalzesc langa flacara ochiului de gaz) si treci usor cu ea peste glazura (acest pas este optional - eu am facut asta doar sa dau stralucire marginilor mai bombate).
3. Pui glazura de ciocolata alba intr-un pos cu dui simplu, mic si decorezi tortul, finisezi cu cateva seminte de rodie.
S-aveti pofta!