Berbecut la protap

de Panacris in Oaie, 18 Noi 2012 | 43485 vizualizari

 

De un an Zmeul cel mare, vrea sa preparam si noi un berbecut la protap. I-a venit randul acum in luna noiembrie, fiindca plina de evenimente in familia noastra! Va impartasesc reteta, dar, va asigur ca trebuie multa rabdare si drag ptr ca sa iasa totul perfect;)

 

INGREDIENTE

  • Berbecut curatat si fara organe de cca. 18 kg,
  • lemn de fag 4 legaturi,
  • carbuni cca. 30 kg
  • Ptr bait:
  • ulei de masline 500 ml,
  • vin alb demisec 500 ml,
  • ceapa galbena 4-5 bucati,
  • usturoi 4 capatani,
  • oreagno 100 g,
  • lamai 4-5 bucati,
  • piper 5 g,
  • sare iodata
  • Ptr. sosul in timpul coacerii:
  • ulei de maslione 500 ml,
  • otet alb 300 ml,
  • sare iodata,
  • piper proapat macinat,
  • zeama de lamaie de cca. 1 kg de lamai,
  • vin alb demisec 500 ml.
  • Ptr pensula de uns:
  • cimbru 2-3 fire,
  • busuioc 2-3 fire,
  • menta proaspata 2-3 fire.

Ptr umplutura:

  • praz 2000 g,
  • mere 1000 g,
  • masline 500g,
  • ardei kapia 4 bucati,
  • usturoi 3 capatani,
  • slanina afumata 300 g,
  • lamai 5 bucati,
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Berbecut la protap:

Pentru o asemenea lucrare, trebuie sa te pregatesti cel putin cu o saptamana inainte ( noi am inceput cu 2 sapt :D) ) . In prima saptamana se construieste protapul si se fac cumparaturile ptr ingredeinte;)

Berbecutul se achizitioneaza inaite cu 3 zile de festin. Se curata de grasimi si diverese impuritati. Intre timp se pregateste baitul, din ingredientele de mai sus. Se maseaza bine berbecutul, apoi se aseaza la odhina intr-un vas incapator, ca sa stea intins. Se acopera cu folie, asezand peste el ceva gretutati, ca sa stea cufundat in zeama, lasandu-se la rece. Zilnic se intoarece de pe o parte pe alta. In a treia zi se scoate din bait, se infige in protap si se prajeste la jar incins cca. 5 ore, invartindu-se continuu.

Zmeul cel mare a facut o instalatie super, montand un motoras ;) Se amesteca ingredientele ptr sosul de uns in timpul coacerii, si totodata se confectioneaza o pensula bio, din fire de cimbru, busuioc, menta si rozmarin (acest ingredient mi-a lispit ;) ), se unge berbecutul mereu cu sosul de mai sus, ca sa nu se crape, in timpul coacerii.

Burta berbecutului se poate umple cu diverse legume si fructe. Legumele se curata, se taie marunt se amesteca cu un praf de sare si ulei de masline, apoi se pun in burta berbecutului, care se coase cu sarma subtire. Se purcede la copt la jar incins, avand tot timpul grija ca berbecutul sa fie uns cu sos.

Dupa cca. 5 ore, de copt, se poate consuma alaturi de mamaliguta, cartofi copti in jar si salata de sezon. Bineinteles ca intre timp musafirii sau delectat cu numeroase aperitive si o delicioasa ciorba de burta ;) Ptr un asemenea eveniment trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si buna dispozitie ;)

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Berbecut la protap" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (43)

kukibella 1

11.12.2012, 11:13

mihaelar63 1

10.11.2013, 17:26

I-am aratat imaginile la sot , si-acum se gandeste sa achizitioneze si el un berbecut

FlorinPopa 1

03.06.2018, 13:50

felicitari ... arata perfect ... o sa pun reteta in practica... Merci ...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pulpa de miel la cuptor, cu legume caramelizate pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver