Bastonase din orez cu ton

de Lia_ in Ton, 26 Apr 2014 | 6253 vizualizari

 

Adesea ramane neconsumat o parte din orezul gatit la abur, pe care il mancam in loc de paine impreuna cu mancarurile cu sos. Acest orez ramas il puteti "recicla" si obtine niste chiftelute cu ton care mi-au placut foarte mult. Sunt foarte incantata ca am gasit cum sa il valorific intr-un preparat gustos tare. Puteti incerca si cu pilaful romanesc dar trebuie sa nu fie zemos, sa il scadeti bine la foc mic si pe o plita ca sa nu se afume. Reteta o am de la o doamna Maria, fara blog, dar care a scris-o intr-un comentariu la o prajitura :))) pe pagina FB bucataras. Probabil o reteta adaptata din bucataria asiatica, dar inspirata.

 

INGREDIENTE

  • 1 sau 1+1/2 cana cu orez la abur ramas
  • 4 linguri cascaval ras (am folosit Delaco)
  • 2 oua
  • 1 lingura pesmet
  • 1 legatura mica de patrunjel
  • rozmarin cateva fire sau 1 lingurita rasa uscat si macinat
  • piper macinat proaspat
  • 2 linguri ulei
  • 1 conserva de ton
  • IN PLUS
  • pesmet pentru tavalit bastonasele
  • ulei pentru prajit
Portii: 16
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bastonase din orez cu ton:

1. Pe un castron, pune la scurs intr-o sita bucatile de ton din conserva.

2. Pune intr-un alt castron incapator orezul preparat la abur ramas nemancat. 

3. Rade cascaval si adauga-l peste orez.

4. Adauga ouale intregi

5. Aduga verdeata tocata marunt si uleiul. Omogenizeaza amestecand cu o lingura.

6. Apoi presara 1 lingura de pesmet si tonul scurs de saramura din conserva. Eu il prefer bucati, chit ca se sfarama in compozitie. Este mai gustos si de mai buna calitate. Framanta cu mana totul. Vei obtine o compozitie usor lipicioasa.

7. Intr-o craticioara foarte mica (diametru 12-15 cm are a mea) pui mult ulei, atat cat sa acopere bine bastonasele ccand le vei praji. Incinge uleiul, pe ochiul de aragaz cekl mai mic,  la temperatura medie, probeaza cu un bob de la orez daca sfaraie, inseamna ca este suficient de incins. Reduci focul la minim.

8. In acest rastimp, pune pesmet intr-o farfurie intinsa. Formezi cu mana (eventual foarte usor umezita cu apa) bastonase din orez lungi de vreo 5-6 cm si groase de maxim 2cm.Le tavalesti pe toate partile prin pesmet.

9. Le pui pe lungul "coarnelor" unei furculite, si le scufunzi bastonasele in uleiul incins, fara ca sa fie inghesuite. Intra cam vreo 6 la o serie. Cand s-au rumenit pe o parte, le rumenesti si pe parte cealalta, se prajesc destul de repede.

10.Le scoti cu o furculita sau spumiera, intr-o farfurie cu prosop de hartie pus in doua straturi si le lasi la scurs desi nu absorb mult ulei.

Puteti asocia emulsia de lamaie de aici

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Le mananci calde. Pentru ca sunt cu ton, noi le-am mancat cu un sos/emulsie de lamaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bastonase din orez cu ton" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Placinta cu peste