Aluat : se cerne faina intr-un castron, se adauga peste ea drojdia amestecata cu zaharul si apa minerala amestecata cu zeama de lamaie si esenta de vanilie. Se lasa la crescut timp de 10 minute, apoi se incorporeaza uleiul, praful de sare si coaja rasa de la 1 lamaie. Se framanta un aluat care se va lipi putin de maini.Se lasa aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul (cam 40 minute).
Aluatul se pune pe masa de lucru si se imparte in 12 bucati(mie mi-au iesit 11). Aceste bucati de aluat se pun in forme de briose sau forme speciale pentru "baba al rhum", unse cu putin ulei si tapetate cu faina. Aluatul se lasa sa creasca pentru inca 30 minute, apoi se da tava la cuptor pentru 15 minute. Se face testul cu scobitoarea.
Intre timp se pregateste siropul : se caramelizeaza zaharul, apoi se stinge cu apa. Se lasa pe foc pana se topeste tot zaharul, iar la final se adauga coaja rasa de la 1/2 lamaie si rom-ul. Se acopera cu un capac si se lasa asa.
Dupa ce se scot prajiturelele din cuptor, asa fierbinti se pun in sirop. Se intorc de mai multe ori pe toate partile, pana absorb bine sirop. Siropul trebuie consumat aproximativ tot . Se scot apoi pe forme de briose si se ung cu gem de prune sau caise(dupa preferinta).
Pofta buna!!!