Va impartasesc reteta mamei mele, ii ies niste muraturi minunate. Varza din ei are o aroma aparte data de un iz subtil de chimen si marar...o delicatesa :)
Varza se taie marunt si se amesteca cu sare, o lingurita de chimen, cateva frunze de telina taiata marunt putin marara si se lasa asa o ora.
Ardeii se spala bine si se usuca si se curata de seminte. II facem cu sare mare pe interior si ii lasam o ora sa ii patrunda sarea.
Dupa aceea umplem ardeii cu varza presand bine sa fie bine tasata varza. In fiecare borcan ( eu am pus cateva de 1 litru si un bidon de 2 litri ca asa am avut ) incepem prin a pune un strat de frunze ( telina, cimbru uscat sau verde si o foaie de dafin ), cladim apoi ardeii si punem printre ei frunze de dafin si cimbru, hrean. Punem apoi boabe de piper si mustar si pregatim apa de pus peste ele. Eu am preparat 3 litri, pentru fiecare litru se calculeaza o jumatate de lingura de sare si o jumatate de lingura de otet, eu mai pun cand fierbe si cateva foi de dafin si boabe de piper. Lasam sa dea un clocot scurt si oprim focul si lasam sa se raceasca putin sa nu se sparga borcanele si turnam peste ardei. Deasupra in borcan se pun frunze aromate (telina, cimbru) si se inchid ermetic cand sunt inca calde .
Se pune un platou sub borcane in camara pentru ca s-ar putea ca in zilele ce urmeaza ( la mine s-a intamplat asa cu borcanele cu filet simplu ) sa iasa putina apa cum fermenteaza varza. Daca scade prea mult se completeza cu apa cu sare si otet facuta dupa reteta data, daca nu scade sa ramana ardeii in afara apei se lasa asa.