Pentru Crumble: punem intr-un vas faina, zaharul, untul iar cu ajutorul degetelor formam un aluat sfaramicios. Dam vasul cu aluatul la rece pana pregatim merele.
Curatam mere de coaja si le taiem cubulete.
Intr-o tigaie de teflon punem uleiul, merele taiate cubulete si zaharul.
Le lasam la calit la foc mic, timp de 10-15 minute, pana cand zaharul s-a caramelizat iar merele s-au inmuiat.
La final adaugam scortisoara, si lasam merele sa se raceasca.
Punem merele caramelizate in vasul uns cu putin unt, intindem aluatul sfaramicios peste ele, apoi dam vasul la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos deasupra.
Cat sta crumble-ul la cuptor pregatim Sosul de vanilie: Intr-un ibric punem 300 ml lapte la fiert.
Intr-un bol punem amidonul, galbenusurile, esenta de vanilie si zaharul. Turnam deasupra laptele ramas (50 ml), si omogenizam.
Cand laptele a inceput sa fiarba, luam ibricul de pe foc, turnam compozitia de amidon cu zahar, galbenus si lapte, amestecam continuu si punem din nou sa fiarba la foc mic.
Servim crumble-ul cu sos de vanilie sau inghetata de vanilie!
Pofta buna!