Aperitiv placinta cu cartofi si telemea

de oanapl in Aperitive / Garnituri, 4 Mar 2017 | 2981 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • aluat:
  • 500 g faina
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • ½ lingurita zahar
  • 260 ml lapte
  • 50 g unt topit
  • 1 lingurita sare
  • 1 ou
  • umplutura:
  • 3 cartofi mari
  • 350 g telemea
  • 2 oua
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • sare (daca mai este cazul)
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv placinta cu cartofi si telemea:

Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si sarea. Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in care a framantat si a dospit).
Daca vrei sa framanti aluatul manual, pregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald. 
Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor caldut, sarea si untul moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. 
Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece. Dupa ce aluatul a crescut suficient, framanti putin si il imparti in 2 bucati.
Intre timp, cureti cartofii, ii tai felii si ii pui la fiert. Ii lasi sa se racoreasca putin si ii faci piure. Dai telemeaua pe razatoarea mica si adaugi deasupra piureul de cartofi, patrunjelul si mararul tocate marunt, ouale batute si amesteci pana cand se omogenizeaza compozitia. Adaugi sare si piper, dupa gust. 
Intinzi o foaie de aluat si o transferi in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Decupezi aluatul cu ajutorul unui capac / castron / farfurie cu diametru de 28cm. Torni compozitia cu telemea deasupra.
Intinzi a doua foaie de aluat, cu diametru de cel putin 34 cm si o asezi peste compozitie, iar marginile le bagi sub cealalta foaie de aluat.
Introduci tava in cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste frumos.

Lasi placinta sa se racoreasca putin si o servesti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv placinta cu cartofi si telemea" nu uita sa-i faci un review.
 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Chiftele de dovlecei cu cartofi