O reteta de efect, usoara si buna la dieta :)
Incepem prin a carameliza zaharul intr-o tigaie de teflon, la foc mic. Cand incepe sa se lichefieze, rotim usor tigaia, pentru ca sa se topeasca si zaharul ramas pana ajunge la o culoare asemanatoare chihlimbarului.
Ghimbirul curatat il taiem rondele, ienibaharul il zdrobim, iar daca folositi baton de vanilie si pentru sos, il despicati si scoateti semintele. Aici noi am folosit zaharul Bourbon in locul vaniliei. Toate aceastea le adaugam peste caramel, lasam cateva secunde, dupa care adaugam 60 ml de apa rece, pentru a opri caramelul din fiert, ca sa nu se arda. Cu o spatula de lemn putem amesteca usor, lasam cateva minute pana se topeste partial caramelul care s-a intarit cand am adaugat apa. Jumatatea de banana o pasam, o amestecam cu putin sirop de caramel peste, si turnam inapoi in tigaie. Cand incepe din nou sa fiarba sosul, oprim focul si turnam romul, amestecam putin si lasam sa infuzeze cateva ore sau peste noapte.
Curatam ananasul si cu un cutit ascutit se dau gauri in ananas, si se introduc, eventual cu ajutorul cutitului, batoanele de vanilie taiate pe jumatate. Strecuram printr-o sita fina sosul de ananas si il punem intr-un vas cat mai mic, doar cat sa incapa ananasul. Asezam anansul peste sos si il dam la cuptorul incalzit la 180 de grade. Cam la fiecare 15 - 20 de minute intoarcem ananasul pe alta parte, ca sa stea fiecare bucatica in sos. Daca scade mult sosul, adaugam o jumatate de pahar de apa. Dupa aproximativ 1:30 - 2 ore de stat la cuptor, ananasul este gata si poate fi servit rece sau caldut, cu sosul in care s-a facut.
1
Nu folositi obiecte metalice sa amestecati si nu adaugati apa in timp ce se caramelizeaza zaharul.