Amintiri din copilarie - Broscutele "capitaliste"

de klausenburger_adica Lacrima in Prajituri, 30 Aug 2009 | 8592 vizualizari

 

Ca inca mai suntem la capitolul amintirilor din copilaria noastra (a unora) comunista. Broscutele. Ce vremuri! In ultimii ani le cumparam cu cinci lei. Bani pe care ii strangeam destul de greu din "alocatia parinteasca" si asta pentru ca in anticariate, "Toate panzele sus" costau 3,75 lei, volumul. Si erau trei volume!!!. Mereu ma certa mama ca imi cumparam prajiturica ingrata despre care umbla vorba in targ cum ca ar fi fost facuta din resturi stricate adunate de prin alte prajituri. Dar erau atat de rare prajiturile, iar eu eram o pofticioasa atat de inversunata. Asa ca intre "predica" mamei si tentanta dulcegarie verde, castiga mereu broscuta, cu toate pacatele ei mai mult ori mai putin iluzorii.

Cum ar fi sa salvez memoria hulitei broscute? Si daca ar fi s-o innobilam dat fiind faptul ca veterana verzoaie e inca atat de actuala prin toate vitrinele de cofetarii? Si-ar merita o medalie si un rebranding. Poate prea am rebrand-uit-o eu, dar a iesit ce vedeti si voi. Pofta buna :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru partea maro
  • 400 gr piscoturi Savoiardi
  • 150 gr zahar
  • 200 ml apa
  • 80 gr unt
  • 3 linguri cu varf de cacao
  • Pentru partea alba
  • 250 gr lapte praf
  • 100 gr unt
  • 100 gr nuca de cocos
  • 100 gr zahar pudra
  • 50 gr alune
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amintiri din copilarie - Broscutele "capitaliste":

  • din zahar, apa si cacao faceti un sirop pe care il fierbeti la foc mic pana se ingroasa; cand s-a ingrosat, luati la o parte cratita si puneti untul si amestecati pana se topeste;
  • adaugati compozitia cu cacao peste piscoturile Savoiardi zdrobite marunt si amestecati pana devine o pasta omogena;
  • topiti untul pentru compozitia alba si amestecati laptele praf, cu nuca de cocos si cu zaharul pudra apoi in aceasta compozitie, adaugati untul topit si racit; framantati pana cand iese un aluat potrivit de moale;
  • faceti bile din compozitia alba si puneti in centrul lor o aluna, apoi imbracati bila alba cu un strat de compozitie cu cacao;
  • tavaliti prajiturile prin nuca de cocos si lasati 15 min la frigider

TIPS-URI

1

pentru un gust mai intens, adaugati in compozitia alba 1-2 linguri de vin sau lichior de whisky;

2

in loc de aluna puteti pune o visina din visinata sau fructe confiate, iar gustul va fi mai exotic;

3

pentru a imbraca bomboanele albe in compozitia cu cacao, luati cu o lingura umezita in apa rece din compozitie si intindeti-o pe palma sub forma unui cerc cu grosime de 0,5 mm; asezati bila alba in mijloc si pliati, apoi rotunjiti;

4

lucrati cu mainile umezite in apa rece, altfel compozitiile se lipesc de palme

Daca ti-a placut reteta noastra "Amintiri din copilarie - Broscutele "capitaliste"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (8)

Bucataras 1

20.09.2009, 16:01

Neta, te asteptam si pe tine cu o reteta cit de mica

klausenburger_adica Lacrima 1

06.10.2009, 14:44

recunosc ca nu o stiu prajiturica asta ... dar am s-o creez asa cum cred eu ca este si am sa o postez pentru tine Neta

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 23:45

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Mingiute cu visine