Alvita cu miere

de gugugh in Prajituri, 30 Noi 2010 | 18749 vizualizari

 

reteta o am dintr.o carte veche de bucate , e fenomela, este mai buna ca cea pe care o cumparam

 

INGREDIENTE

  • 5 albusuri
  • 400 gr zahar tos
  • 300 gr nuci (eu am pus doar o cescuta ca atat am avut si a iesit ff bun)
  • 300 gr miere
  • 20 ml zeama lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • un pachet foi napolitana
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alvita cu miere:

Nucile le curatam de coji, se pun intr-o tava pe care o introducem in cuptor, unde se lasa cam 10 min la foc mijlociu cu usa cuptorului deschisa. Nucile nu trebuie sa se rumeneasca ci decat sa se prajeasca f putin. Se freaca apoi intre palme ca sa pice toata coaja si o macinam.

Intr-o cratita putin mai mare cam de 3l albusurile se bat spuma tare, apoi adaugam zaharul si zeama de lamaie (toate odata) si se bat in continuare cu telul in forma de para pe aragaz (se pune obligatoriu un disc mai gros pe flacara) timp de 10 min pana cand se intareste bine spuma  ca pt bezele(sa isi mentina bine forma cand ridicam telul).

In acest timp mierea cantarita direct intr-o craticioara de vreun litru , se pune pe foc mic sa se infierbante(atentie mare la miere ca fierbe repede ca o spuma ). Cand spuma este bine batuta spuma de albusuri turnam mierea clocotita peste ea: se bate apoi cu telul cu toata forta cca 10 min, insistand pe fundul vasului ca sa nu se prinda, sa nu se arda. Compozitia se umfla ca o spuma moale deoarece miere subtiaza albusul care se va intinde ca o coarda; de aceea albusul tb sa se bata bine ca spuma sa se intareasca pana ce se va rupe coarda(sa nu se mai intinda) si-si va mentine forma(cand se ridica telul nu curge).

In acel moment albusurile fiiind bine batute , se ia de pe foc adaugandu-se in compozitie zaharul vanilat si nuca macinata. Se amesteca usor pana se incorporeaza bine. Compozitia calda se pune imediat peste foile de napolitana. Eu am pus doar cate 2 foi cu umplutura. Se pune ceva putin mai greu deasupra dar nu f greu ca sa nu iasa crema si se da la rece. Se pastreaza la rece si dupa 2-3 zile alvita se poate taia in bucati. Cand se taie se tine blatul sprijinit pe latura mai lunga si se va trece cu cutitul prin ambele foi deodata ca sa nu se preseze crema si sa iasa dintre foi. Se taie doar cat se papa, se poate tine in loc uscat si racoros si cca 2 luni.

TIPS-URI

1

este importanta respectarea perioadei de batere a cremei

Daca ti-a placut reteta noastra "Alvita cu miere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

Ligia Bxl 1

30.11.2010, 12:57

dar lasati-mi si mie 5furci simona

lacrimioara 1

30.11.2010, 16:25

super buna si eu demult vreau sa o fac acum o sa salvez reteta sa incerc sii eu[

andreea_angelo 1

19.11.2012, 17:28

buna buna

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu crema lemon curd