Anul acesta am facut mici cadouri de Mos Niculae cu nuielele specifice, clementine si acadele :)
sirop de zahar:
acadele:
Se amesteca toate ingredientele pentru sirop si se pun intr-o oala cu fund dublu la foc mic. Se lasa cam o jumatate de ora, amestecand des, pana se ingroasa usor. Se lasa sa se raceasca.
Pentru acadele e aceeasi miscare: se amesteca toate ingredientele si se pun intr-un ibric (se toarna mai usor) pe foc mic, amestecandu-se des. Se lasa cam 30 de minute apoi se mareste focul un pic, 5-10 min, ca sa se caramelizele si sa capete culoare. Se lasa sa se raceasca usor (nu de tot!) apoi se toarna pe foaie de copt si se pune betisor (eu am folosit de bambus). Se lasa sa se intareasca 15-20 min, se dezlipesc (ies usor) si se impacheteaza in folie de plastic sau celofan. Ies aproximativ 30 de acadele.
Se servesc cu drag.
1
Manevrati cu atentie zaharul incins, poate provoca arsuri grave.
2
Se pot folosi coloranti si arome, sau in loc de apa la acadele sa fie suc de mere si scortisoara... dupa plac. :)