Fiecare gospodina isi are reteta ei preferata si secretele de preparare a sarmalelor. Eu ma voi impartasi cu una din retetele mele de preparare a sarmalelor. Din start vreau sa accentuez ca Gustul sarmaleleor foarte mult depinde de modul de preparare - coapte in cuptor sau fierte la ceaun.Cele coapte la cuptor sunt deosebit de gustoase .
La noi in Moldova , sarmalele se fac de marime mica, mai ales pentru festivitati, dar cind se prepara sarmale pentru mincarea de fiecare zi, unele gospodine le fac de marime mijlocie. In alte parti sarmalele se fac de marime mare si chiar foarte mare .
Ceapa multa se taie si se prajeste cu mult ulei pina se inmoaie bine si se simte un miros de prajit, se adauga morcovul dat prin razatoare, si se mai prajeste cu ceapa inca vreo 4-5 minute . Intre timp se dizolva pasta concentrata de tomate cu apa si putin zahar, si se adauga la prajit. Se da prin razatoare varza , care se adauga in umplutura - ea se adauga in stare proaspata. Toata prajeala se toarna peste orezul spalat bine intr-un bol , se adauga condimentele si mararul taiat marunt , sarea si se amesteca foarte bine.Uleiul trebuie sa se vada din implutura - nu trebuie sa fie uscata umplutura de orez cu legume.
Se invelesc sarmalutele in frunzele de varza pregatite dinainte, dupa una din metodele ,pe care le-am descris. Se invelesc si se aranjeaza in ceaun. La fundul ceanului eu tot timpul pun o farfurie plata si peste ea pun sarmalele. Intre sarmale mai adaug cite o frunza de dafin.Se toarna apa ca sa acope cu doua degete mai sus decit sarmalele . Apa se sareaza putin si la dorinta- daca vreti sa va iasa sarmalutele cu gust acrisor, dizolvati un pic de sare de lamaie si o adaugati in apa care vor fierbe sarmalele.Le puneti la fiert sau le dati la cuptor. Dupa o ora de fiert se adauga sosul din ardei si se fierbe inca 30 minute. Se fierb sarmalele cu capacul deasupra.
Prepararea sosului din ardei rosii dulci : se dau prin masina de tocat ardeii curatati de seminte si spalati bine . In tigaie se prajeste MULTA ceapa taiata cubulete si se adauga ardeii dati prin razatoare , se inabusesc cca 4-5 minute apoi se adauga putin zahar si sare.
1
De la inceput vreau sa ma opresc la doua momente : legumele care se prajesc pentru implutura se pot prepara in doua moduri :
- se taie toate legumele de marimea preferata in cubulete, lunguiete si se prajesc in tigaie sau se adauga in forma proaspata data prin razatoare , in afara de ceapa, care neaparat trebuie prajita, pentru ca ea da un gust mai placut la umplutura. Eu prefer sa prajesc si sa adaug cit mai multa ceapa , mai ales in sarmalelede post. Orezul se amesteca cu toate ingrediente si dupa fiertura se simt toate legumele in parte.
- al doilea moment la care vreau sa ma opresc este - ca nu la toti le place sa vada ceapa, morcovul separat in sarma. Multi aleg totul deoparte, ,mai ales copii. De aceea eu va spun o metoda mai rapida si mai usoara pentru preparare- Pentru prajit taiati legumele si ceapa in marime mai mare , le inmuiati in tigaie si dupa aceea le dati pe toate prin masina de tocat. Toate legumele se maruntesc ,se amesteca cu orezul, se adauga condimentele preferate. Orezul isi capata o culoare frumoasa si un gust deosebit.
2
modul de pregatire a frunzelor din varza pentru invelit implutura :
1. frunza de varza se poate alege ,se taie in marime dorita , invelite in pelicula si puse la congelator. frunzele ingheata si dupa dezghetare ele se inmoaie si se pot modela sarmale.
2. frunza de varza se poate alege ,se taie in marime dorita si se opareste 2-3 minute in apa clocotita ,in portiuni, se scoate si se pune in sita la scurs. In apa care se fierbe se poate adauga sare sau daca doriti sa obtineti gustul de varza murata, adaugati sare de lamaie sau bors de casa.
3. folosim frunza de la varza murata, numai ca trebuie sa punem varza in apa rece sa-si mai scoata acreala din ea.
4. se poate inveli cu frunza de vita murata sau proaspata care se opareste foarte putin inainte de intrebuintare.
5. se poate folosi pentru umplutura de orez - ardeii dulci la care se scot semintele si codita sau rosiile curatate de miezul lor.
3
Orezul se spala bine si se adauga la umplutura. Se poate adauga la sarmalele de post pe linga orez - crupe din griu sau crupe din porumb. Este foarte gustos .