Blat:
Albusurile se bat cu un praf de sare, la viteza medie, pana se fac spuma, adaugand treptat o jumatate din cantitatea de zahar. Se mareste viteza si se bate pana se intareste spuma.
Galbenusurile se bat cu zaharul ramas pana la obtinerea unei compozitii de culoare galben deschisa, aproape alba. Se adauga vanilia. Faina si amidonul se cern in galbenusuri, se adauga albusurile batute si se omogenizeaza cu atentie.
Aluatul obtinut se imparte in 3 si se coc trei foi in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se coace in jur de 10-15 minute, pana incep marginile sa se rumeneasca.
Mousse de lamaie:
Ouale se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua, amestecand bine, sa nu ramana cocoloase.
Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).
Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie (ce se lipeste de suprafata budincii, ca sa se evite formarea pojghitei), si se lasa pana la racirea completa.
Gelatina se dizolva in sucul rece de lamaie si se lasa 1 min. sa se umfle, apoi se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca si se omogenizeaza cu budinca racita.
Lemon curd (preparat dupa reteta Nataliei)
Se aduc la fierbere sucul de lamaie, coaja si zaharul.
Ouale se bat usor, apoi se toarna incet peste ele sucul fierbinte, amestecand. Se pune pe foc mic si se amesteca usor pana la fierbere.
Se fierbe 5 minute (amestecand mereu), pana se ingroasa, se da vasul deoparte, se adauga untul si se omogenizeaza. Se muta intr-un vas curat, se acopera cu o folie si se lasa pana la racirea completa.
Asamblare
Unul din blaturi, cel ce va fi baza tortului se glaseaza cu ciocolata topita.
Se da cateva minute la congelator, se lasa pana se intareste ciocolata, apoi se intoarce blatul invers, se unge cu 1/4 din cantitatea de lemon curd si se toarna 1/2 din mousse-ul de lamaie.
Se niveleaza suprafata, se acopera cu al doilea blat, se toarna 1/4 din curd, iar un strat de mousse.
Se pune al treilea blat, se unge cu un strat subtire de frisca, apoi se toarna curd-ul ramas.
Se orneaza cu frisca.