Condimentul chinezesc Five -spice

de Brindusa in Pt. carne, 25 Ian 2010 | 9647 vizualizari

 

Acest condiment a fost creat de catre chinezi ca sa cuprinda toate cele 5 elemente: acru, amar, dulce, iute, sarat. S-a vrut a fi un fel de "wonder powder". El poate fi folosit la marinarea carnurilor, dar si in retete cuprinzand carne si legume.

Intrucat are o aroma puternica, trebuie folosit cu moderatie. Unele retete actuale folosesc chiar 7 condimente, sau inlocuitori ai unor condimente.

Eu am hotarat sa raman la reteta originala

 

INGREDIENTE

  • 2 lingurite piper Szechuan
  • 8 bucati anason stelat
  • 12 cuisoare
  • 10 cm baton de scortisoara
  • 2 lingurite boabe de fenicul (sau chimion)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Condimentul chinezesc Five -spice:

Prajeste uscat piperul Szechuan si anasonul stelat la foc mic, ca sa nu se arda, cam 3 minute, pana ce se elibereaza aromele. Rupe in bucati mici batonul de scortisoara si pune toate condimentele intr-o rasnita. Rasneste pana devin o pulbere fina. Da prin strecuratoare ca sa elimini bucatile mari.

Foloseste cu moderatie.

TIPS-URI

1

piperul Szechuan nu este de fapt piper, ci sunt fructele uscate ale unui tip de tufa asiatica

Daca ti-a placut reteta noastra "Condimentul chinezesc Five -spice" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (7)

FlyingRoo 1

21.04.2010, 23:21

Brandusa, trebuie sa te felicit, am observat ca esti printre putinele doamne care se incumenta sa gateasca si altceva in afara retetelor traditionale , nu ca ar fi ceva rau cu acestea insa e bine ca si in domeniul culinar sa ne largim orizontul. Realizez ca e mai dificil in Ro unde pe moment nu exista chiar toate ingredientele care se gasesc in alte parti.

P.S. Stiati ca semintele de fenicul sunt consumate de catre indieni ca atare, pentru reimprospatare si ca se gasesc si unele invelite in glazura de zahar, cum ar fi pe la noi alunele in ciocolata sau drajeurile?

Brindusa 1

21.04.2010, 23:38

Iti multumesc si ai dreptate. Eu sunt din Bucuresti si umblu destul de mult pana gasesc tot felul de ingrediente. Prin alte parti din RO, insa, nu se gasesc. Dar mi se pare ca incepe si aici sa se miste treaba. Cat despre fenicul in crusta de zahar, n-am auzit.

silvi0ara 1

27.04.2010, 11:28

Brandusa,mai nou gasesti in Bucuresti la Dragonul Rosu gata preparate cele 5 arome,si sunt si chiar 10 arome.Eu am cumparat de acolo o gramada de condimente asiatice.Inclusin anasonul stelat si chimenul negru.Cand ai timp da o fuga,nu o sa-ti para rau.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Rulouri cu scorțișoară - O rețeta ingenioasă pentru un desert rapid