publicat la 22.03.2020
publicat la 13.05.2019
publicat la 14.03.2019
Pentru tine, astăzi e (un fel de) ziua cârtiţei. De dimineaţă, scoate puţin capul pe fereastră, adulmecă mirosurile de la vecini şi ia o hotărâre epocală care, desigur, îţi va schimba viaţa: de astăzi, doar omletă!
Bucataras.ro
[email protected]
Dorada cu arome mediteraneene
Se curăță peștii, se spală bine în mai multe ape. Se crestează din loc în loc pe ambele părți. Se zvântă cu un prosop de hârtie. Se condimentează cu sare și se ung cu puțin ulei de măsline. Se pun pe grătar sau grilul încins și se frig bine pe...
Pastrav picant cu portocala si verdeturi
Curatam pastravii, se spala si se condimenteaza cu sare si piper atat la interior cat si la exterior. Spalam ceapa verde si se taie rondele mici. Patrunjelul si mararul se spala si se toaca marunt. Amestecam verdeata cu zeama de la portocala, pesmetul, uleiul, sosul de soia si...
Pastrav cu smantana
Curatam pestele, se spala in mai multe ape si se sterge cu un prosop de bucatarie (de hartie- trebuie sa absorbim apa). Se condimenteaza cu sare si piper. Se tavaleste prin faina si se prajeste in ulei incins pe ambele parti. Se scoate si se pastreaza la cald. Se caleste ceapa tocata...
Saramura de peste
Pestele se curata de solzi, se portioneaza, se condimenteaza cu sare si se pune pe gratar. Rosiile si ardeii grasi se pun si ei pe gratar. Intre timp se pregateste sosul. Intr-o oala se pun 1,5 litri de apa si se pun la fiert. Ardeii iuti (eu prefer pe cei in otet) se taie rondele, rosiile si...
Mreana la cuptor
Mreana se curăță de solzi. Se taie ușor pe burtă și se scot cu mare atenție intestinele și icrele. Icrele de mreană se tot spune că sunt toxice, mare păcat că au fost așa multe. Se spală bine și se zvântă cu prosoape de hârtie. Se crestează pe ambele părți...
Papricas de peste
Pestele se curata, se taie in bucati potrivite. Se condimenteaza cu sare si piper. Se tavaleste prin faina si pe prajeste in ulei incins pe ambele parti. Cand s-a rumenit pestele un pic, se scoate si se pastreaza la cald. Cartofii se curata de coaja, si se taie cubulete....
Ostropel de peste
Se curata pestele, se spala si se taie in bucati potrivite. Se condimenteaza cu sare si piper. Se tavaleste prin faina si se prajeste in ulei incins pe ambele parti. Se scoate si se pastreaza la cald. In uleiul in care am prajit pestele, calim usturoiul tocat marunt si adaugam rosiile...
Merluciu cu sos de lamaie
Fileurile de peste se condimenteaza cu sare si piper si se ung cu ulei. Se pun intr-o tava unsa cu ulei (de preferat de yena, sa nu se lipeasca). Se dau la cuptor pentru 40-50 minute. Intre timp preparam sosul. Amestecam bine faina cu smantana si cu laptele. Apoi adaugam zeama de la o...
Medalion de somon la gratar
Se pregateste o marinada din zeama de la cele 2 lamai, cateii de usturoi pisati, uleiul de masline, sare si condimentul pentru peste. Medalioanele de somon se spala in cateva ape si se pun in marinada. Se da la rece pentru 30 minute. Se scot bucatile de somon din marinata si se pun pe...
Macrou Venetian
Intr-o craticioara topim untul, amestecam cu faina, adaugam sarea si laptele, amestecand constant. Se lasa pe foc pana se omogenizeaza si se ingroasa. Macroul se curata de intestine, se inlatura capatana si se taie in doua pe orizontala, inlaturand coloana. Daca reusiti sa-l dezosati ar...
Macrou umplut la cuptor
Pestele se curata, se spala si se condimenteaza cu sare si piper. Ceapa verde si patrunjelul se toaca marunt. Usturoiul se piseaza. Amestecam ceapa verde cu patrunjelul, mustarul, chilly si pesmet. Cu aceasta compozitie umplem bucatile de macrou care se pun intr-o tava unsa cu putin...
Macrou la cuptor cu sos de rosii
Peștele se curăță și se spală. Eu înlătur căpățâna și îl tai în bucățele, dar se poate lăsa și întreg. Dacă îl lăsați întreg atenție la urechi, să nu uitați să le scoateți. Cu zeama de la o lămâie se stropește...
Macrou cu lamaie
Pestele se curata si se spala in cateva ape. Se face o marinata pentru peste din zeama de la o lamaie, ulei, sare si piper. Se freaca pestele cu aceasta marinata si se lasa pentru o ora. Intr-o tava dreptunghiulara se pun pestii intregi (chiar si cu capatana- arata mai bine). Se...
Sardine la gratar
Sardinele curatate si spalate se sterg cu un prosop de hartie. Se condimenteaza cu sare si se ung cu ulei de masline pe ambele parti. Jumatate de lamaie se curata de coaja, se toaca marunt si se amesteca cu 2 lingurite de ulei de masline. Maslinele se taie feliute, iar patrunjelul verde...
Cod a la grec
Bucatile de cod se spala, se ung cu zeama de lamaie. Se condimenteaza cu sare si piper. Se dau prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele fete. Se pregateste si sosul a la grec. 100 ml ulei se pune intr-un castron, se adauga patrunjelul tocat marunt, sare, piper, zeama de...
Chefal cu usturoi si rozmarin
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala in cateva ape, dupa care se usuca. Se umplu pestii cu usturoi tocat marunt si rozmarin. Se ung pestii cu ulei de masline. Se condimenteaza cu sare si piper. Se pun pestii intr-o tava unsa cu ulei si se da la cuptor pentru 50 minute....
Sardine marinate
Se curata sardinele de intestine si se taie capul. Daca aveti rabdare puteti sa le dezosati (sira se inlatura relativ usor). Se spala in cateva ape, se lasa la scurs si se condimenteaza cu sare. Asezam sardinele intr-un recipient (care sa aibe capac), printre ele asezam si rondele de ceapa....
Salata de somon
Se va pune o cratita cu 1 litru de apa la fiert. In momentul cand incepe sa fiarba, adaugam somonul taiat in bucati cat mai mici. Se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic. Cartofii fierti se vor taia in bucatele mici, la fel rosiile si ceapa verde. Intr-un castron amestecam somonul...
Salau Bonne Femme
Fileurile de șalău se condimentează cu sare și piper. Se dau prin făină, după care se scutură de făina în exces. Se prăjesc pe ambele părți în untul topit cu ulei. Se scot pe un platou. În tigaia în care am prăjit peștele, mai adăugăm puțin unt și...
Stiuca in sos meunier
Se spală fileurile de pește și se lasă la scurs. Se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat. Se bat cele 2 ouă într-o farfurie. Se cerne făina într-o farfurie întinsă. Se trece fileul de știucă prin ou apoi prin făină, iarăși prin ou și la...
Medalion de crap cu salsa de rosii si sparanghel
Medalioanele de crap se spală, se condimentează cu sare și piper. Se pun pe grilul/grătarul încins și se lasă 3-5 minute pe fiecare parte. SALSA: Sparanghelul se spală, se curăță de partea mai groasă, se stropește cu puțin ulei de măsline și se pune pe...
Somon cu sos de iaurt
Condimentăm somonul cu sare și piper. Se stropește cu zeama de la 1/2 lămâie. Se așează pe plita sau grătarul încins câte 2-3 minute pe fiecare parte. Când este gata se scoate pe un platou. Se curăță usturoiul și se zdrobește cu ajutorul unui mojar....
Doradă în crustă de sare
Se spală bine peștele după ce s-a eviscerat. Se încinge cuptorul la 220 grade C. Fiecare pește se umple cu felii de lămâie și fire proaspete de mărar verde - am menționat 2-4 în funcție de mărimea lor. Într-o formă termorezistentă punem sare cât...
Păstrăv la cuptor în folie
Încălzim cuptorul la 220 grade C. Pregătim 2 folii. Eu am preferat de data aceasta hârtie pergament în locul foliei de aluminiu. Stropim cu ulei folia, așezăm un păstrăv pe folie, îl condimentăm cu sare și piper proaspăt măcinat. Punem în interiorul...
Rulouri de pește cu sparanghel
Dacă folosim pește congelat, se lasă la dezghețat peste noapte în frigider. Se condimentează cu sare și piper. Se stropesc cu zeamă de lămâie. Cartofii noi se spală bine, se curăță de coajă și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Sparanghelul se spală...
Paste cu somon
Se pune la fiert somonul în apă rece cu un praf de sare pentru 10-15 minute. Se scoate, se lasă la răcit și se taie cubulețe. Păstrăm 100 ml din apa în care a fiert somonul - pe care o strecurăm. Fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Călim ceapa tocată...
Chifteluțe de pește la cuptor
Cartofii se spală și se pun la fiert în coajă. Se lasă la fiert pentru 15-20 minute. Se curăță de coajă și se dau pe răzătoare sau se pasează cu o furculiță. Peștele se pune la fiert în apă cu puțină sare, o frunză de dafin și câteva boabe de...
Păstrăv cu fenicul
Încălzim cuptorul la 190 grade C. Curățăm, spălăm și feliem cât mai subțiri cartofii. Tăiem partea verde de la fenicul și o păstrăm pentru a orna. Partea albă se taie rondele subțiri. Ungem un vas termorezistent cu 2 linguri ulei de măsline sau unt. Aranjăm feliile de...
Chefal cu andive și lămâie
Încălzim cuptorul la 220 grade C. Andivele se curăță de primele frunze și se feliază pe diagonală în fâșii de 1/2 cm grosime. Lămâia se taie rondele. Peștii se curăță de solzi, se eviscereză și se păstrează sau nu capul (după preferință). Se spală bine...
Pește în apă nebună
Peștele se curăță de solzi, se eviscerează și se spală bine. Se condimentează cu sare și piper. Se aranjează într-o tavă. Adăugăm în tavă pe lângă pești, măslinele, ceapa tăiată fideluță, usturoiul tăiat feliuțe sau ușor zdrobit, cartofii fierți...