Zona Vrancea

Postat de ella 87 in Bucataras hai hui pe 27 Noi 2014, 22:17

Vrancea este judet în regiunile istorice Moldova (la nord de râul Milcov) și Muntenia (la sud de râul Milcov) din România. Județul Vrancea, ca unitate administrativ - teritorială este impartita in 73 de localități, din care 2 municipii, 3 orașe și 68 de comune în componența cărora se află 331 de sate.

Bucătăria românească, este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri și tradiții culinare, mâncăruri specifice, de exemplu si la noi, in preajma Craciunului se taie porcul, în ziua de Ignat.

Din carne de porc, pentru praznicul Crăciunului, se prepară slănină, cârnati, caltabosi, tobă, sarmale, friptură de porc, ciorbă de oase. 

Se prepară si piftiile, amintind de înghețurile Bobotezei, când temperaturile reci culminează în perioada de iarnă,  acestea preparate din picioare de porc, urechi, gușă, mușchi, aromante cu usturoi trebuiesc pregătite și așezate pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul ca să sfințească cu Sfânta Aghiazmă Mare întreaga gospodărie.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. 

Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.  Am enumerat  mai sus,preparatele intalnite in fiecare bucatarie traditionala romaneasca, in preajma sarbatorilor de peste an. 

Indiferent dacă intri în casa unui vrâncean de la munte sau a unuia cu o curte de oraș, n-ai să pleci niciodată fără să fii omenit cu un vin aromat și o mâncare sățioasă. Tot de pe meleagurile noastre, vrancenii au inventat un fel de mancare,asociat cu o unelta muzicala buciumului Vrâncioaiei.  Este un preparat deosebit umplut cu costiță de porc si caș proaspat, care il servim alaturi de muraturi.

Prin zona Soveja, intalnim de asemenea cascavalul afumat, care se găseşte la micii înteprinzători din judeţul Vrancea sau la târgurile de produse tradiţionale. Acesta este sculptat, de cei care îl prepară, îl presează în păpuşarele de paltin după care îl lasă să se odihnească în aceste tipare până capătă un gust deosebit.

Dar nu cel din urma dupa atatea bucate cred ca ar merge un vin din Dealurile Vrancei, aceste dealuri se impart in trei podgorii, Podgoria Panciu , Podgoria Odobesti si Podgoria Cotesti, fiecare oferindu-ne vinuri albe cat si rosii, spumoase,sec,dulce,demidulce, fiecare asociindu-se cu un fel traditional de mancare.

Poate ar mai fi multe de spus,dar vreau sa va las pe fiecare sa descoperiti zona. 


Comentarii (2)

28.11.2014, 07:01

Frumoasa descriere locuri minunate dar cu partea gastronomica sunt la Pammint

28.11.2014, 10:44

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]