Cred ca tututor ne place sa servim la o masa delicioasa un vin bun de calitate. Este important sa alegem vinul potrivit in functie de ce mancam. Eu personal apreciez vinul si de trei ani incoace am renuntat la bauturile gazoase si alte sucuri inlocuindu-le la masa cu un vin bun.
Si cum traiesc intr-una din tarile cu cel mai bun vin (datorita climei generaose) am dorit sa impart cu voi ce am invatat aici. Astfel voi vorbi de tipurile de vinuri , cum si cu ce se servesc.
Vinul alb- un vin usor , suav si aromatic, care se serveste intotdeauna rece.In Portugalia exista
Vinul verde, un vin usor mineral, gazos si cu alcoolemie mai redusa .Se serveste intotdeauna rece la mese unde se serveste peste, fructe de mare, salate sal ca aperitiv.Totodata merge foarte bine la macarea sud-asiatica.Vinul alb cu aroma de lemn poate face buna legatura cu mancarea afumata. (Ex: Vinurile din casta Alvarinho, Gatão, Lusitano,Cartuxa)
Vinul rosé-prezinta o aciditate lejera, cu o alcoolemie mai scazuta si este o bautura usoara care , la fel ca vinul alb, se serveste rece.Este bun cu aporape orice tip de alimente, ideal alaturi de mancarurile lejere si nu foarte condimentate (e.g salatele). Cel mai renumit rosé portughez este Mateus.
Vinul rosu este aici cu precadere un vin sec cu o alcoolemie de la 11 % la 14% , deosebit de bun si apreciat in toata lumea.Il servim intotdeauna la temperatura camerei si alaturi de carne de orice fel , sardine, branzeturi, carne afumata si mezeluri.Cele mai bune vinuri le gasim in regiunea Alentejo, Ribatejo si Bairrada.(Alecrim, Cartuxa,Casa Cadaval, Quinta de Carmo,Dom Rafael,etc)
Vinul spumant este produs in zonele mai racoroase din Portugalia (regiunea Bairrada, Tavóra). Acest vin este ideal vara cand este foarte cald, servit rece dar totdata este deosebit de bun si iarna . Alimentul ideal servit alaturi de vinul spumant este pestele si fructele de mare. Dar este bun si cu salate proaspete de legume.(Mateus, Caves Marques )
Vinul de Porto , cel mai celebru vin portughez, deosebit de dulce, este impartit in trei categorii: Branco (alb), Tawny si Ruby.Vinurile de porto Branco pot fi de culoare alba sau de tonalitatea ambarului. Cel Tawny este intre culoare ambarului si castaniu, iar aroma lui duce a alune de padure sau smochine uscate. Acestea sunt mai alcoolice odata cu trecerea anilor (pot avea intre 10-40 ani).Se servesc reci ca si aperitive (atentie cu ce pahare il beti), la sfarsitul unei mese, alaturi de desert. De asemenea este bun alaturi de branza puternic aromata si ciocolata neagra. Din família vinurilor Ruby gasim celebrele Vintage. (Ferreira, Cruz, Sandeman, Velhotes, Donha Antonia, Vintage, Taylor Fladgate, Fonseca, )