Nevoia i-a invatat pe oameni, in vremurile trecute, sa foloseasca 3-4 tipuri de vase pentru a gati mancarea. Consumerismul il obliga insa acum pe acelasi om sa foloseasca mii de vase. Zeci de materiale diferite, mii de modele, zeci de intrebuintari, mii de firme. In tot acest amalgam de vase de bucatarie, cele de lut ocupa un loc special in bucataria mea. Le ador.
Si fiindca le ador le folosesc cel mai des, alaturi de tigaia grill. Am in acest moment 8 vase diferite de lut/ceramica pe care le folosesc. 4 insa doar de lut si atat. Am asa: un tajine marocan adus direct de la sursa, din Marrakech, un vas roman primit de la o matusa din Bucuresti, un vas inalt si rotund cumparat acum doua luni din Dublin si, de curand, in 4 exemplare, un vas de lut rotund, cu diagonala de 12 cm si inalt de 4 cm, adus din Spania.
Ce fac eu cu vasele de lut sau de ceramica? In principal mancaruri de tip sarat, nondulce. Am un vas alb de ceramica, dreptunghiular, a carui intrebuintare e preponderent de tip dulce.
Din toate aceste vase, momentan, vasul marocan de tajine il folosesc destul de constant, sa zic de 5-6 ori pe luna, apoi, in ordine, cel inalt si rotund, apoi vasul roman. Acum ramane de vazut cat de des voi folosi vasele mici si rotunde aduse special din Spania. Stiu eu exact ce vreau sa fac cu ele, dar despre asta cat de curand.
In orice caz, iubesc vasele de lut fiindca, folosite la cuptor (ele pot fi folosite si pe plita electrica, fara probleme, cel putin vasul de tajine si cele 4 vase mici rotunde), difuzeaza in interior o caldura constanta/echilibrata si astfel mancarea s epatrunde uniform. Practic, nu stai cu grija.
Avand atatea vase de lut le-am invatat destul de bine pe fiecare, la ce merg mai bine sau de cat timp are nevoie, fiecare vas, in functie de caldura setata, sa scoata ceva exceptional. Si da, fara modestie spun ca scot preparate excelente din vasele mele de de lut.
Spre exemplu, am experimentat un tajine marocan in vasul inalt si rotund, dar rezultatul nu a fost asa de gustos precum in vasul specializat de tajine. Insa in vasul mare si rotund am facut o mancare de varza cu carne absolut fenomenala. Mai buna decat a mamei mele, am curajul sa-i zic asta :).
Imi place de vasele mele de lut si ca se spala foarte usor, cu peria sarmata, nu am nici o emotie ca s-ar zgaria sau ceva asemanator.
Voi ce vase de lut/pamant/ceramica aveti si cat de des le folositi si, mai exact, ce preparate ati reusit sa scoateti din ele?