Varza decorativa( ornamentala)
Varza decorativa la prima vedere este intrigant de frumoasa; si te intrebi ce ar putea sa fie aceasta floare exotica intr-o gama de culori superbe?
La hotelul Louis Apollonia Beach din Limassol-Cipru varza decorativa este regina aranjamentelor florale.
Plasata in locuri diferite si in acompaniament cu plante diferite, da o nota de originalitate deosebita.
Varza decorativa face parte din familia Brassica oleracea (impreuna cu broccoli,conopidasi varza de Bruxel)subgrupul Acephala; in mod characteristic frunzele centrale nu formeaza capatana.
Are valoare nutritionala importanata si proprietati antioxidante.
Contine cantitati importante de β-caroten,vitaminaK,luteina si calciu; de asemenea cand este taiata elibereaza “sulforafane”- o substanta care se pare ca ar avea o actiune anticancerigena.
Rezista la temperature scazute ( chiar pana la -6⁰C)si este mai aromata dupa ce a fost atinsa de bruma.
Culoarea varzei ornamentale variaza de la alb-stralucitor,rosu,roz,verde,albastru,violet la fucsia.
Este o planta anuala si bianuala, care poate ajunge la dimensiuni de 60cm-1,8 m in diametru si 30-60cm inaltime,dar speciile pitice sunt preferate fiind mai colorate.
Timpul optim de plantare este la inceputul toamnei pentru a evita caldura excesiva a verii.Culoarea se va intensifica la temperaturi scazute si odata cu bruma si inghetul.
Este cunoscuta mai ales sub numele de “kale” si da un plus de culoare si aroma salatelor.
In Olanda este unul din ingredientele mancarii traditionale:”boerenkoolstamppot”: piureu de cartofi cu varza creata(“kale”),mustar si carnati condimentati”rookworst”.
In Irlanda mancarea traditionala de Halloween “colcannon”se pregateste cu acest fel de varza si piureu de cartofi,unt,sare,piper,praz,ceapa,lapte,sunca;se ascund in interiorul ei mici monede ca premii.
Supa traditional portugheza “caldo verde” se prepara din varza create(“kale”),piureu de cartofi,ulei de masline si carnati picanti: chouriço sau linguiça.Este specifica provinciei Minho din nordul Portugaliei.
Se serveste la ocazii speciale( nunti) cu o paine specifica portugheza”broa” facuta din faina de porumb si aromata cu fenicol(chimin dulce).
In Brazilia , mancarea nationala “feijoada” se serveste cu varza creata(“kale”) calita.
Este o tocanita preparata cu carne de porc si vita, la care se adauga fasole uscata( alba sau rosie),rosii,morcovi si varza creata.Se fierbe la foc foarte mic , de preferinta in vase de lut.
In tarile Africii de est este ingredientul principal al tocanei pentru”ugali”.”Ugali” este un fel de mamaliga ce se consuma cu varza creata calita.
In Africa de sud varza creata se fierbe cu lapte de cocos si arahide macinate si se serveste cu orez sau fiertura de faina de porumb.
Este populara si in Germania,Danemarca,Suedia, Muntenegru la diferite mancaruri specifice.
In Japonia sucul de varza creata(kale) “aojiru” este un supliment alimentar foarte raspandit si foarte sanatos( din pacate gustul cam lasa de dorit).
Cate lucruri noi am aflat pornind de la o decoratie banala la un hotel oarecare intr-o scurta vacanta de primavara.
O seara buna tuturor!