Unde esti , Tarule ?

Postat de Mutulica in Bucataras in oras pe 29 Noi 2012, 17:46

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza
Unde esti , Tarule ?

      Am ajuns din nou in preajma  sarbatorilor de sfarsit de an , prilej de reflectii si mirari : cum de am mai prins un Craciun impreuna ? Cum de ne mai suporta Dumnezeu ?

Din prea marea sa mila am reusit sa inchei inca un an greu ,  in care am primit lovituri grele  , dar am ramas in picioare  pana la capat !

Acum e timpul sa redevin copil , sa impodobesc casa , bradul si sa astept sosirea lui Mos Craciun . Eu intotdeauna l-am asteptat cu infrigurare  de copil . Pot sa multumesc inca o data proniei ceresti pentru ca  mi-a  daruit un suflet pereche , capabil sa intampine  sarbatorile de sfarsit de an cu pura si calda  bucurie  copilareasca .

Inainte de a incepe primenirea casei si alergatura specifica sarbatorilor de iarna  in care prea incarcarea stomacului ajunge o obsesie , uitand  semnificatia reala a acestor zile , imi propun sa raman consecvent mai vechilor mele obiceiuri  si sa fac o analiza a anilor care au trecut ,  ce se va incheia obligatoriu cu ceea ce numeam pe vremea cand imi exorcisam framantarile in jurnalele aruncate la gunoi : “Plan de activitate pentru anul  viitor “ .

Traim intr-o lume globala , in  care am fost bagati cu forta , fara a fi capabili sa constientizam in ce am intrat  . Lasand usa deschisa la casa numita altadata Romania , ne-am trezit cu tot felul de musafiri .  Cei pe care i-am asteptat cu nerabdare s-au dovedit a fi  ipocriti , aroganti , mincinosi , mai hoti ca romanii si cu un tipar mental mult prea diferit  de al nostru  , in consecinta   nu am putut avea dialoguri reale si ne-am trezit slugi in propria noastra casa .

Dupa 1989 ,  occidentalii ne-au spus ca , daca vrem prosperitate , trebuie sa trecem la democratia occidentala si sa renuntam la relatiile cu Rusia . Am imbracat hainele  democratiei  vestice , prea largi pentru noi si am renuntat la relatiile economice si politice cu Rusia . Cu ce folos ? Am pierdut , poate pentru totdeauna ,    marea piata rusa  , pentru ca marile concerne occidentale n-au avut probleme  ideologice , au ocupat locul lasat liber de catre noi  la sugestiile lor si economia noastra a intrat in colaps .Fabricile noastre  au ajuns cartiere rezidentiale si inca mai exportam fierul vechi care altadata insemna utilaje ce ne aduceau profituri . Am  fost  nevoiti  sa  plecam  intr-un exod ce pare a fi inceputul apocalipsei poporului roman ...

Occidentalii ne-au  mai impus , plini de bunavointa  ,  sa  renuntam la soiurile de vita de vie din care faceam vinurile atat de cerute de catre rusi si sa plantam soiurile vestice  ,  de parca am fi putut sa-i concuram pe francezi cu armele lor ! Cat de prosti am putut fi ! Macar daca ne-am fi pus  niste  intrebari de genul : soiurile occidentale dau randament in conditiile  climaterice specifice  Romaniei  ? Vom avea piata de desfacere pentru mult mai pretentioasele si costisitoarele soiuri occidentale ? Nu ni le-am pus si acum trebuie sa raspundem la intrebarile  F.M.I-ului  si U.E.  , daca nu  vindem  pe nimic tot ce altadata ne facuse cunoscuti in lumea intreaga , sau daca lichidam tot ce ne-a mai ramas , daca vrem sa mai avem ce pune pe masa  …azi , deoarece pentru noi  viitorul a murit !

Ce-i de facut ? Sa ne impacam cu situatia si sa ne mangaiem cu faptul ca mai mereu am fost slugile celor puternici  ,  sau sa ne scuturam jugul  profitand de faptul ca noii nostri stapani sunt niste ramoliti care isi prelungesc agonia pe spinarea noastra si sa-i aruncam la cimitirul istoriei , unde oricum vor ajunge si singuri  ? Daca ne pastram spiritul mioritic riscam sa fim si noi pasagerii dricului aurit  ,  ipocrit  denumit Uniunea Europeana  si  atunci chiar  nu ne mai ramane nimic de facut ! …

Sunt un biet maidanez ,  abia la  34 de ani am invatat sa dansez  pe muzica ce se canta la nuntile traditionale romanesti  deci nu pot pretinde ca vibrez la unison cu Romania profunda . Am un mare dar : stiu sa ascult dar mai ales stiu pe cine sa ascult ! Grigore Lese imi  pare una din intruparile cele mai reusite ale spiritului romanesc  iar el spune ca suntem un popor mic si ca nu poti sa faci din rahat bici ! Deci , nu putem fi singuri impotriva tuturor . Daca nu putem fi  printre  liderii lumii ,  putem fi propiii nostri stapani ! Indiferent ca ne convine sau nu , suntem obligati sa facem o alegere . Putem pastra  traditia noastra milenara  de a nu face nimic  ,  urmand a fi posedati  de noii stapani ai zonei locuite de populatia inca vorbitoare de limba romana  , indiferent cum se vor numi acestia  , sau putem sa schimbam echipa care pare sa piarda batalia (Uniunea Europeana ) cu o echipa victorioasa (o alta traditie a noastra ) .

Care sa fie insa cei ce vor veni sa curete molozul rezultat in urma prabusirii Uniunii Europene ? Sa mergem pe mana celui mai bun  conducator al Romaniei , Nicolaie Ceausescu si sa ne prezentam serviciile chinezilor  ? Au umplut lumea cu produsele lor , avem cartier chinezesc in Bucuresti , ne-am inteles bine cu ei in anii socialismului , deci n-ar fi rau , nu-i asa ? …

E doar o falsa solutie ! Cei care au fost martorii evenimentelor din 1989 au putut observa ca apa de departe nu stinge focul ! In plus , ne facem iluzii ca vor veni chinezii sa munceasca pentru noi ? In locul nostru   o fac si acum si o vor face in continuare daca nu  ne trezim  .

Atunci  , sa ne intoarcem spasiti , cu coada intre picioare , in ograda rusilor ! Sa fim  iarasi sclavii barbarilor astia care ne-au distrus sufletul , obiceiurile stramosesti si credinta in Dumnezeu ? Ei sunt adevaratii demiurgi ai lumii monstruoase in care traim astazi , caci ei au scolit liderii care ne-au condus dupa caderea comunismului !

In primul rand , poporul  rus  a platit cel mai mare pret pentru experimentul  esuat  ce s-a vrut a fi o societate dreapta ,  fara exploatatori  dar s-a  transformat  in dictatura unor politruci ce a sugrumat orice tentativa  a  mintilor creative de a pune  lucrurile pe un fagas normal , generator de progres  !  Comunismul a distrus sufletul rusilor , un popor crestin  ,  altadata   cu   constiinta misiunii sfinte de a propovadui ortodoxia  , pe care a dus-o pana in fundul Asiei . Barbarii huliti de toata lumea  nu  sunt chiar atat de diferiti de noi . Sa ne uitam mai bine in oglinda , fara idei preconcepute !

Inca de la primele contacte  nu am stiut sa gasim abordarea corecta  pentru a ne face intelesi  si respectati de o natiune capabila pana nu demult sa  stapaneasca  a sasea parte din planeta .

 In timpul razboaielor ruso- austro-turce i-a uimit  lipsa noastra  de memorie  pentru ca , dupa ce le juram lor credinta , daca se retrageau , le juram credinta la fel de vesnica noilor veniti , fie ei austrieci  ori turci , juramant  respectat cu sfintenie pana se intorceau  rusii ...Pe timpul tarului Petru cel Mare i-am furat de i-am zapacit , desi venisera la noi cu cele mai bune intentii posibile .

Rusofobii isi vor aduce aminte de faptul ca ne-au cotropit Basarabia , Bucovina si Insula Serpilor . Eu le voi spune  ca  teritoriile dupa care plang dansii sunt sensibil  mai mici decat tot ce n-am fost noi in stare sa pastram si a ajuns in posesia rusilor sau a altor popoare  (  este tristul adevar !) . Macar de-am avea idee pana unde au ajuns moldovenii nostri  sa colonizeze teritoriile parasite de tatari .Transnistria din cel de-al doilea razboi mondial nu a fost chiar o inventie germana , o fabulatie de teritoriu  primit drept compensatie pentru pierderea  nord-vestului Ardealului   in favoarea  Ungariei hortiste . Macar de-am sti ca in 1812 Basarabia a fost luata de la otomani si nu de la romani  , pentru ca noi nu aveam niciun cuvant de spus si pana pe la 1850 nici nu exista sentimentul de romanism in aceasta provincie .

Poate  imi veti spune ca  ,   nici macar atunci cand i-am salvat de la o infrangere rusinoasa in timpul Razboiului de Independenta  ,  nu au fost corecti cu romanii ...Ar fi  mai bine daca ne-am spala putin cu apa rece , pentru ca riscam sa ne infierbantam si sa ne imbatam tot cu apa rece .

Istoriografia adevarata denumeste razboiul de la 1877-1878 altfel si noi nu am avut o contributie chiar asa de mare pe cat ne place sa credem dupa ce am fost indoctrinati in scolile bune sa slefuiasca mintile in loc sa le faca sa gandeasca . Daca am fi fost chiar atat de puternici , am fi fost si noi primiti la negocierile de pace , nu am fi stat ca slugile  la usile stapanilor , pentru a fi informati ca urmeaza sa cedam trei judete (locuite la inceput de multi  turci si tatari ( observati   denumirile judetelor ) ,  apoi de gagauzi ) si sa primim fosta provincie  otomana  Dobrogea  in intregimea  ei   , adica si cu Cadrilaterul , dar opozitia lui Bratianu i-a enervat  pe rusi , care au taiat Cadrilaterul si l-au anuntat ca mai are la dispozitie doua zile de “negocieri” , in fiecare zi urmand sa se taie o bucata din Dobrogea  , pentru ca in final  sa ni se ia cele trei judete   fara nicio compensatie   …

Nenorociti rusii astia , nu-i  asa ?  Oare n-ar fi mai bine sa ne spalam din nou cu apa rece , pentru a nu ne infierbanta ca prostii  ? Noi nici macar nu suntem in stare sa spunem cati ani  am stapanit Dobrogea pana sa ne-o puna in brate odiosii astia de rusi ! Fara Dobrogea statul roman modern ar fi fost doar o sandrama care s-ar fi daramat la primul vant neprielnic . De ce ? Cum sa va explic eu ,  fara aceasta provincie  am fi avut  acces doar la Dunare   ! Marea Neagra ne-a oferit sansa de a ne exporta marfurile in toata lumea  si Constanta a devenit o poarta a Europei .

Sa ne uitam mai bine la rusi , fara prejudecati si fara resentimente ! Mult prea trambitata noastra latinitate este diluata cu destul de mult sange rusesc  si de multe ori criticam  marele popor de la rasarit folosind cuvinte de origine slava . Multe alte cuvinte , institutii si obiceiuri sunt de origine slava , asa ca ne indarjim impotriva unora  cu care avem multe lucruri in comun . Si daca credeti ca rusii sunt niste anticristi , poate ca atunci cand intrati in biserica ar fi cazul sa  mai ridicati nasul din pamant , sa lasati barfele si sigur veti observa  literele chirilice care ,  banuiesc eu ,  nu ne vin de la Uniunea Europeana ? !

De cand s-au deschis granitele , ati colindat lumea in cautarea norocului si bietul de el  sta pitit sub patul de acasa  in asteptarea unor zile mai bune . Ati putut face cunostinta cu francezii  si v-ati convins ce fel de  frati ne sunt  . I-ati cunoscut mai bine pe nemti  , italieni , spanioli si cine stie  cate alte neamuri  !? Cu cine s-ar putea intelege mai lesne romanul simplu , nu cel  cosmopolit  ce nu se simte incurcat de prea multele furculite si furculitioane de pe mesele occidentale ?

Summitul N.A.T.O de la Bucuresti din  2-4 aprilie 2008 ne-a aratat un singur lider  : Vladimir Putin .      Toti sefii tratatului nord atlantic s-au prezentat  in nuda  lor functie si valoare : niste simpli functionari sau executanti  . In plus ,  adevaratii conducatori ai lumii occidentale nu imi par  a fi alesii prin vot democratic , altfel n-ar fi fost atat de eclipsati intr-un  mod atat de categoric de cel care m-a convins ca detine o putere reala si stie sa se foloseasca de ea . Daca nu ma credeti , urmariti va rog scena sosirii lui Putin la Bucuresti . George Bush Jr. mi s-a parut prea mic pentru un eveniment atat de mare  , venit de prea  departe si prea strain de Romania ...

Vladimir Putin a vorbit pe limba noastra si eu l-am inteles , numai ca doar surdul de mine l-a auzit , fapt ce ma face sa cred ca am avut halucinatii … Ne-a propus sa ne imprietenim  ! N-avea cine sa auda pentru ca eram preocupati sa satisfacem licuricii prezenti la summit …

Nu-i  prima data cand ramanem si cu onoarea patata si cu banii luati !

Noi trebuie sa reluam negocierile cu Rusia  si  sa fim corecti unii cu altii pentru prima data in istoria relatiilor bilaterale  . Romania a avut  o atitudine uneori  ipocrita  , alteori servila , apoi a adoptat paguboasa  atitudine a caprei raioase ce tine coada sus la adresa rusilor . Dintotdeauna   Rusia s-a oferit sa  ne fie Maica Rusia si , daca refuzam , sa ne cante Prohodul  ! …

Daca vor fi  reprosuri  in timpul tratativelor , ar fi bine sa ne cerem scuze si sa le aducem aminte ca aceeasi atitudine a Romaniei  i-a pus la picioare pentru  45 de ani o jumatate de Europa , capatand un prestigiu mondial , nestins nici astazi . Si sa pricepem odata  ca  noi nu putem sa-i strigam : “Jos labele de pe Giorgia “ , deoarece labele Rusiei sunt mai mari ca ale noastre  si ,  cu mintea romanului  cea de pe urma , sa pricepem  ca democratia de tip occidental e de fapt un scenariu in care invingatorii  sunt aceia care l-au scris , nu cei chemati sa joace roluri de purtatori de tava …

Si  de  nu vom putea sa ne-ntelegem  cu rusii  , macar vom avea ocazia  sa intelegem ca  , pe langa   urgenta   croire dupa propiul nostru tipar a institutiilor democratice  care guverneaza aceasta tara , avem nevoie de lideri puternici de tipul lui Putin , pentru ca in multe privinte  romanii si rusii sunt firi  asemanatoare . Din aceasta cauza nu ne-am putut iubi . Suntem plamaditi cam din acelasi aluat , doar unele ingrediente difera …

 De aceea , in seara  Craciunului , cand imi voi deschide cadourile , ma voi gandi la ce fel de lider ne trebuie noua si voi striga din toti rarunchii :

- Unde esti , Tarule ?

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Comentarii (21)

30.11.2012, 12:34

30.11.2012, 18:36

Super frumos articolul

13.12.2012, 10:50

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia