Am descoperit de curand uleiul de nuci si tare mult m-am indragostit de el. Am mai demult un mic ghid legat de tipurile de uleiuri si de oteturi din toata lumea, asa ca atunci cand am vazut in Marks&Spencer o sticluta de ulei de nuci, am zis sa o iau, sa vad ce stie si la ce poate fi folosita .
Uleiul de nuci este considerat unul dintre cele mai fine si mai sanatoase din categoria uleiurilor culinare, se produce cel mai mult in Franta, desi tipul de nuca (Juglans regia) din Europa de Est (inclusiv Romania) este considerat cel mai bun. De ce nu produce Romania ulei de nuci, de mare calitate, asta e o alta intrebare si o alta dilema a bucatariei romanesti, care va trebui reinventata cat de curand.
Nucile se serveau in Imperiul Roman la ceremonii fastuoase, si putina lume stie ca Dacia era unul din teritoriile de unde romanii isi faceau provizii de nuci de calitate pentru mesele imparatilor din Roma.
Uleiul de nuci – informatii tehnice
- foarte bogat in acid linoleic (acid gras nesaturat din categoria Omega 6 – foarte sanatos pentru un par frumos si rezistent, pentru refacere rapida dupa interventii chirurgicale si contuzii, pentru pielea imbatranaita, etc).;
- trebuie pastrat in afara sursei de lumina, deci la intuneric;
- se produce in special in Franta (regiunile Perigord si Burgundia), deci cautati ulei de nuci care provine de aici; in afara Europei uleiul de nuci de calitate provine din Noua Zeelanda, Australia si California;
- nu-l tineti mai mult de 12-14 luni fara sa-l consumati.
Retete: ce-am gatit eu cu uleiul de nuci
L-am folosit intr-o prima seara pentru a realiza o salata de spanac cu ciuperci (da, sa o incercati neaparat ), apoi pentru tagliatelle cu fructe de mare, patrunjel si usturoi – si cred sincer ca au fost cele mai bune paste facute de mine vreodata.
Salata de spanac cu ciuperci – am folosit 200 de grame de spanac proaspat, 100 de grame de ciuperci pleurotus sotate, 100 grame de ardei gras sotat, ulei de nuci (cam doua linguri), sare, piper.
Tagliatelle cu fructe de mare si patrunjel – am folosit 150 grame de tagliatelle proaspete, din oua, 100 grame amestec de fructe de mare, trei fire de patrunjel, trei catei de usturoi, doua linguri de ulei de nuci, sare, piper.
Sfaturi importante
- e mai bine daca-l folositi la temperatura camerei, deci nu prajiti cu el; ganditi-va la el ca un agent care da arome, nu care ajuta la procesul de gatire a ingredientelor – cam asta e cheia;
- la incalzire devine amarui si isi pierde peste 50% din calitatile antioxidante.
Stiati ca…..
…..unii producatori de obiecte de lemn pentru bucatarie (funduri de lemn, tacamuri de lemn, etc) folosesc uleiul de nuci pentru finisarea acestor produse?
In loc de final
Uleiul de nuci nu se foloseste masiv in bucatarii pe plan mondial, in special din cauza pretului mai ridicat, dar si fiindca are o aroma mai intensa. Gustati-l prima oara, pur si simplu, intr-o lingurita. Simtiti-l, obisnuiti-va cu el, si cred ca va va placea. Si va veti indragosti pe veci de el, indiferent ce alte tipuri de ulei veti mai consuma de-a lungul vietii.