Uleiul de masline!

Postat de Panacris in Cu de toate pe 11 Feb 2012, 17:14

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza

Uleiul de masline a jucat un rol important in cultura mediteraneana in ultimii 2000 de ani si este unul dintre cele mai folosite alimente din lume. Cu toate astea, industria uleiului ascunde cateva secrete rusinoase.

 

Mai jos gasiti cateva dezvaluiri ale unei industrii populare si extrem de profitabile. Lista este alcatuita de cei de la Business Insider.

1. Sa nu credeti intotdeauna etichetele de genul “Ulei de masline extra-virgin produs in Italia” deoarece acestea pot sa nu reflecte adevarul. Uleiul poate sa nu fie extra-virgin sau poate fi produs oriunde altundeva in afara Italiei. Sa nu va mire nici ca nu este facut din masline.

2. Uleiul de masline este, de departe, mult mai scump decat alte soiuri de uleiuri, dar surprinzator de usor de falsificat. Industria care imita uleiul de masline pare sa aiba o istorie atat de veche precum adevarata industrie a uleiului. In trecut, negustorii obisnuiau sa amestece uleiul cu grasimea animala.

3. Industria uleiului este incredibil de corupta din cauza adevaratei sale valori de piata – valorand foarte mult, in Roma Antica, consumul de ulei pe cap de locuitor se ridica la 50 de litri pe an. Oamenii erau gata sa cheltuiasca aceeasi suma de bani pe uleiul de masline precum oamenii de astazi, pe petrol.

4. In mod indiscutabil, romanii tratau problematica uleiului falsificat mult mai serios decat o face societatea moderna din zilele noastre. Containerele erau inscriptionate cu greutatea uleiului, numele fermei de unde acesta era fabricat, numele negustorului care il distribuia, precum si expertul care verifica veridicitatea informatiilor.

5. Falsificarea a continuat si in epoca moderna. De pilda, in romanul "Nasul", personajul Vito Corleone era construit pe baza unui mafiot al uleiului, pe numeJoe Profaci.

6. Domenico Ribatti, unul dintre cei mai mari dealeri din industria uleiului, a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in anii '90.

7. Odata cu subventiile Uniunii Europene, o noua dimensiune a fost asociata fraudei. Intre anii 1985 si 2000, Curtea Europeana a Auditorilor a relatat ca 87% dintre subventiile UE prost administrate pentru imbuteliatorii de ulei de masline se gasesc in Italia.

8. Consumul de ulei de masline este in continua crestere. A crescut cu peste 37% in sudul Europei si peste 100% in America de Nord, potrivit Business Insider.

9. Toti factorii precizati mai sus au dus la adevarate organizatii in aceasta industrie. Fostul ofiter britanic al standardelor de comercializare a alimentelor din Marea Britanie este de parere ca sanctiunile de contrafacere a produselor alimentare sunt mai putin drastice decat cele pentru droguri.

10. “Profiturile aceste industrii sunt comparabile cu cele ale traficului de cocaina”, a declarat un cercetator din domeniu, citat de Business Insider.

11. In 2005, autoritatile italiene au prins o banda criminala care detinea peste 100.000 de litri de ulei falsificat. Marfa se ridica la aproape 8 milioane de dolari.

12. Falsificatorii au inventat diverse scuze pentru a evita testarea chimica a uleiului. Se stie ca la gust, autenticitatea sa este usor de verificat. Aceasta metoda este, insa, destul de rar pusa in practica, tocmai din cauza costurilor ridicate.

13. In aprilie 2007, ministerul italian al Agriculturii a admis ca guvernul sau a investigat aproape 800 de producatori de ulei. 205 au fost gasiti vinovati de falsificare, pentru etichetare mincinoasa si alte infractiuni.

14. Italia vinde de trei ori mai mult ulei decat produce.

15. In Statele Unite ale Americii, numeroase marci de ulei care sustin ca materia prima este „importata din Italia”, folosesc masline din alte tari, mai putin din Peninsula.

16. Autoritatile americane s-au aliniat la standardele internationale abia in 2011. In plus, acestea sunt recunoscute pentru faptul ca nu testeaza uleiul fabricat. Probabil din cauza tuturor acestor factori, aproape 50% din uleiul de masline din Americaeste produs in mod fraudulos.

Situatia din aceasta industrie poate fi mai serioasa de atat. 600 de oameni au murit si peste 25.000 de oameni au fost spitalizati din cauza „sindromul uleiului toxic” dinSpania in 1981. Lucrurile au degenerat cand vanzatorii ambulanti au inceput sa vanda ulei falsificat la colt de strada.

Comentarii (1)

14.02.2012, 23:00

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia