Iata cateva dintre cele mai comune traditii, credinte si superstitii legate de sarbatoarea Sfantului Ilie:
- Tunetul este zgomotul facut de carul Sfantului Ilie, iar fulgerul este biciul sau.
- De fiecare data cand fulgera, inseamna ca Sfantul Ilie a mai omorat un drac. Usile si geamurile casei trebuie sa ramana bine inchise pentru ca dracii goniti de Sfantul Ilie sa nu intre in casa. Daca vezi ca urmeaza o furtuna, e bine sa aprinzi tamaie in casa pentru a alunga dracii care s-ar fi putut adaposti acolo.
- Cand fulgera trebuie sa-ti faci cruce pentru ca Dumnezeu i-a poruncit Sfantului Ilie sa trasneasca orice, mai putin crucea.
- Carul Sfantului Ilie sparge cerul cu rotile sale zimtuite si da drumul la ploaie peste pamant.
- Dracii fug de Sfantul Ilie si se pitesc pe pamant – in copaci, sub streasine, in trupurile animalelor – asa ca nu e bine sa lasi animalele afara.
- In ajunul zilei de Sfantul Ilie fetele isi pot visa ursitul daca se duc pe camp, se dezbraca si se tavalesc prin canepa. Noaptea, daca viseaza canepa verde inseamna ca se vor marita cu un barbat tanar. Daca viseaza canepa uscata, vor lua un barbat batran.
- In ziua de Sfantul Ilie este interzis sa lucrezi, altfel Sfantul Ilie te va pedepsi cu furtuni sau grindina care iti vor distruge recolta.
- De Sfantul Ilie nu e bine sa pornesti la drum.
- De Sfantul Ilie se culege busioc, care se usuca si apoi este dus la biserica pentru a fi sfintit. Apoi busuiocul este ars, iar cenusa se patreaza pentru a lecui diverse boli.
- In dimineata zilei de Sfantul Ilie se culeg plante de leac, dar si ierburi pentru diverse farmece, care sunt udate cu sangele unui cocos taiat chiar deasupra lor.