Tot ce trebuie sa stii despre patrunjel si marar - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 18 Aug 2016, 11:09

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre patrunjel si marar.

Patrunjelul si mararul sunt ierburi aromatice provenite din zona mediteraneana, fac parte din familia Apiaceae, alaturi de coriandru si leustean. Sunt mult apreciate in bucatarie, dar folosite din timpuri stravechi si pentru efectele asupra sanatatii.

De cate ori avem posibilitate sa alegem plante crescute fara pesticide, putem sa le cultivam acasa, intr-un colt de gradina sau chiar intr-un ghiveci pe balcon. Important este ca inainte de utilizare sa le spalam indelungat, frunza cu frunza.

PATRUNJELUL (Petroselinum crispum)

In bucatarie folosim:

- frunzele, adaugate pentru aroma si aspect placut la sfarsitul prepararii mancarurilor; 

- radacina alaturi de telina si pastarnac in supe sau preparate la cuptor;

Mai nou tot mai populara este si salata de patrunjel, venita dupa model libanez (tabbouleh).

Patrunjelul ne atrage prin aroma si culoarea de un verde intens, dar reprezinta si o sursa importanta de vitamine (in primul rand vitamina C, provitamina A, dar si K, vitamine din grupul B, in special acid folic si riboflavina); minerale: calciu, fier, potasiu si magneziu, dar si fosfor, zinc, cupru, seleniu; fitonutrienti: luteolina, apigenina, licopen, carotenoizi, luteina, zeaxantina.

Medicina traditionala il recomanda in flatulenta sau dureri abdominale, pentru efectul carminativ. Are efecte antibacteriene si antimicotice, in special la nivel intestinal. Este un tonic general, creste pofta de mancare. 

Radacina este folosita ca diuretic. In uleiul de patrunjel gasim, de asemenea, componente cu efect usor diuretic si de eliminare a acidului uric. Uleiul este recomandat si in dismenoree. Infuzia din frunza si decoctul din radacina ajuta digestia.

Alunga respiratia urat mirositoare dupa consumul de usturoi. Sucul de patrunjel aplicat pe fata atenueaza petele si pistruii.

Nu se recomanda ulei sau suc de patrunjel in timpul sarcinii (efect posibil utero-tonic). Se va consuma cu prudenta de catre pacienti cu tratament anticoagulant (datorita aportului de vitamina K). La persoanele sensibile poate aparea o fotodermatita datorita compusilor de tip psoralen.

MARARUL (Anethum graveolens)

In bucatarie este asociat mancarurilor de legume, la muraturi, alaturi de iaurt si branza proaspata, in omleta de primavara sau langa anumite preparate de peste, pentru aroma sa unica.

Preferabil a se utiliza proaspat, intrucat aroma se diminueaza la planta uscata. In antichitate, romanii il consumau dupa mesele copioase, pentru ajutarea digestiei. Semintele de marar au efect antiflatulent.

Medicina traditionala recomanda atat frunzele, cat si semintele. Stimuleaza apetitul, are usor efect expectorant si tonic general.

Semintele de marar contin cantitati mici de estrogen, consumate regulat pot regla anumite tulburari hormonale (ciclu menstrual neregulat, dismenoree), dar sunt contraindicate in patologii cu secretie excesiva de estrogen (atentie, nu in cancer genital!).

Se pare ca ar avea activitate antibacteriana (impotriva stafilococului auriu-tilizat extern in acnee).

Se atribuie acestor plante proprietati anticancerigene, datorita continutului in flavonoide antioxidante.

De exemplu, o echipa de cercetatori rusi a publicat recent rezultatele unui studiu in care au reusit sinteza din marar si patrunjel a unei izoflavone (glaziovianin A) cu capacitatea de inhibare a cresterii tumorale (im melanom).

In literatura intalnim multe alte studii asupra componentelor vegetale, insa de obicei sunt studii mici, pe animale de laborator, cu efect nedovedit cert la om.

In cadrul unui meniu variat, verdeturile sunt de nelipsit, ele completeaza si gustul si aspectul farfuriei; iar cei care cred in puterea terapeutica a plantelor e important sa ceara sfatul unor fitoterapeuti si sa aleaga produse de calitate, culese din zone nepoluate.

SURSE:

Speranta Anton: Ghid Terapeutic Naturist
en.wikipedia.org
drugs.com
herbsociety.org
pubs.acs.org

Sursa foto: ingradina.com

Comentarii (2)

18.08.2016, 16:26

18.08.2016, 19:18

Imi amintesc si acum, ca atunci cand eram mica, nu suportam deloc mararul si patrunjelul in mancare. Acum parca nu ma pot dezlipi de ele!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]