1) Catina. Septembrie este - cel putin in anii cu veri calduroase - luna in care se recolteaza cele mai mari cantitati de catina. Catina reprezinta un cocktail natural de substante active de o complexitate care o intrece pe cea a suplimentelor din farmacii. In plus, concentratiile multora dintre aceste substante sunt foarte ridicate. De aceea, intre produsele antioxidante proaspete la care avem acces catina ocupa primul loc.
Pentru a conserva si a folosi catina mai mult timp, o puteti mixa (dupa spalare) si amesteca in parti volumice egale cu miere (in acest fel tine la frigider 4-6 saptamani), sau puneti sucul obtinut prin mixare in alcool alimentar pur si omogenizati (cam un sfert catina si 3 sferturi de alcool - in acest fel, tine un an sau chiar mai mult daca pastrati “tinctura” in sticle din sticla cu gatul ingust si bine astupate).
2) Macesele. La campie acestea se mai pot culege, in general, doar in primele 10-15 zile ale lunii, insa in zonele de deal si de munte septembrie este adevarata luna a maceselor. Le puteti pastra timp indelungat daca le rupeti in bucati (este necesar si sa le curatati cat mai bine interiorul cu samburi si perisori) si le uscati bine rasfirate, intr-un loc aerisit (in aceasta forma le veti folosi la infuzii, sau puteti sa inmuiati bucatile de fruct in apa si sa le adaugati la salate). Macesele sunt foarte bogate in vitaminele C si P, astfel prin excelenta protectoare ale vaselor sanguine, antioxidante si energizante. Tot concentratia mare de vitamina C face din ele un eficient intaritor al imunitatii.
3) Nucile. Se recolteaza in septembrie (a doua jumatate) si octombrie. Cand sunt proaspete contin mai mult iod (iodul se evapora in cea mai mare parte), acest aspect adaugand nucilor proaspete si calitatea de a creste rezistenta la raceli. Samburii de nuci stau in topul alimentelor care protejeaza si tonifica inima si creierul. De aceea, consumul regulat de nuci creste speranta de viata si durata vietii active.
4) Ardeii. In aceasta luna ardeii sunt mai copti, prin urmare continutul lor de vitamina C este mai mare. Ardeii reprezinta o sursa excelenta de vitamina C si contine, in plus, pigmenti antioxidanti, fibre si glucide sanatoase.
5) Strugurii. Beneficiile lor sunt multiple, principalele calitati fiind acelea de antioxidant, remineralizant, tonifiant si protector al inimii. Strugurii inchisi la culoare sunt cei mai sanatosi (asta nu inseamna ca cei albi trebuie exclusi, varierea este importanta). Prima jumatate a zilei este perioada optima in care sa mananci struguri.
6) Merele. Cele mai multe soiuri se recolteaza in a doua parte a lunii si in octombrie. Chiar daca nu exceleaza la capitolul “vitamine”, merele au un continut echilibrat de elemente utile organismului. Contin mult acid malic (doar fructele de padure si strugurii le egaleaza la acest capitol), ceea ce le face foarte eficiente impotriva colesterolului. Prin gustul echilibrat si continutul ridicat de fibre, marul diminueaza eficient senzatia de foame si este un fruct dietetic