Fructul de rodie, sursa de antioxidanti
Fructul prezinta o cantitate deloc de negljat de antioxidanti sau substantele care anihileaza actiunea radicalilor liberi. Astfel, antioxidantii reusesc sa previna oxidarea celulara. Vitaminele si enzimele, adica antioxidantii, mentin nivelul optim de lipoproteina sau al colesterolului rau-LDL, prevenin oxidarea si depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange de la inima, ducandu-se astfel la boala numita ateroscleroza. Mai mult de atat, semintele acestui fruct-minune actioneaza ca un anti-coagulant sau ca o aspirina. Subtiaza sangele si previn astfel formarea de cheaguri de sange. Tot antioxidantii impiedica actiunea radicalilor liberi de a grabi imbatranirea. Astfel, semnele imbatranirii premature sunt respinse de acest “scut”. Pete cauzate de arsurile solare, riduri, dar si multe alte semne pe care timpul le lasa pe chip, sunt prevenite. Substantele active din rodie lucrand astfel ca un elixir al tineretii.
Cercetatorii au demarat teste pe semintele de rodie si sucul preparat din pulpa fructului si au observat ca substantele active din acestea ajuta inima sa pompeze mai usor oxigen. Asa cum alte studii au scos la iveala capacitatea fructului-minune de a reduce inflamatia cauzata de artrita sau de a combate disfunctiile erectile.
Reduce riscul bolilor de inima
Cu un aport inseamnat de antioxidanti esentiali, rodia ofera protectie organismului pentru multe afectiuni. Astfel, se spune despre rodie ca este leacul in prevenirea bolilor de inima, prin scaderea nivelului de colesterol rau-LDL, ca scade riscul de a dezvolta cancer, mai ales la prostata si la san. Amelioreaza simptomele de diaree, ajuta in controlul greutatii si ofera protectie la nivel celular.
Semintele sunt pline de nutrienti
Ca orice fruct care inmagazineaza multi nutrienti, rodia trebuie sa fie sevita in stare proaspata pentru ca organismul sa se bucure de darul oferit. Asa cum de altfel si sucul preparat din pulpa fructului proaspat este foarte recomandat. Contine minerale, vitamine si antioxidanti extrasi din pulpa si coaja fructului, venind sa ofere organismului aceleasi substante active regasite si in fructul proaspat. De asemenea, de la rodie se poate manca tot: pulpa, coaja, unde stau multi antioxidanti, si semintele. De fapt, multe persoane cand servesc fructe proaspete au tendinta de a da deoparte semintele. Este gresit. Si acestea au nutrienti.
Si cum semintele de rodie au o culoare fascinanta, un rubiniu care iti fura privirea, acestea pot fi folosite la prepararea multor retete. Cea man usoara dintre ele este prepararea unei salate verzi, peste care sa se adauge seminte de rodie. Desi nu implica mult efort sau multe combinatii alimentare, contrastul este cel care ridica nota bucatarului.
Nu in ultimul rand, rodia trebuie consumata cu grija, daca se iau medicamente, asa cum valabil si in cazul sucului extras din grepfrut. De aceea, este bine sa fie intrebat medicul.
sursa foto: http://www.sxc.hu/