Postul, o metoda de slabit?

Postat de SanatateAcasa in Dieta pe 28 Feb 2012, 17:49

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza

Scurta istorie

Prin post se intelege in genere, renuntarea la hrana, ori abtinerea de la unele alimente, timp in care se serveste numai apa si sucuri.

Inceputurile postului sunt inca de la aparitia civilizatiei omenesti si nu avea deloc scopul de a promova, cumva, scaderea in greutate. Nicidecum. Era o dovada, cel mai probabil, a lipsei de hrana, a purificarii spirituale si trupesti, ori a practicarii unor ritualuri.

Exista unele comunitati, in care postul este urmat de festinuri. Evident, nu este sanatoasa aceasta practica.

Credinta dusa la extrem

Persoanele care in prezent se folosesc de dogmele crestine ca sa slabeasca, isi pun sanatatea in pericol. In genere, acestea sunt persoane care vor sa slabeasca mult si repede.

Pe o perioada scurta de vreme, organismul nu sufera mult din pricina lipsei de hrana, caci acesta are propriile rezerve de hrana-de glicol. Insa, pe termen lung, postul constituie o practica nesanatoasa.

Pe termen lung, organismul ramane fara rezerve, isi consuma proteinele din muschi, iar grasimile sunt si ele descompuse pentru a suplini rezervele de energie. Muschii sunt descompusi, se pierde apa din corp, si se elimina nitrogen.

Lipsa nutrientilor esentiali, a vitaminelor si mineralelor, incepe sa se resimta. Asa ca, de exemplu, lipsa potasiul pe termen lung, duce la boli de inima si chiar la deces.

De asemenea, un nivel scazut de glucoza inseamna capacitate scazuta de concentare, stari de ameteala, lesin, toate pentru ca creierul nu functioneaza corect. In plus, unele organe si rinchii sunt suprasolicitati, toate astea ca sa se elimine toxinele din organism. De aceea se vor servi cantitati mari de apa.

Din cauza lipsei de hrana, metabolismul se incetineste. Totusi, ca sa intelegeti riscurile, postul nu trebuie sa constituie o metode de slabit, sa nu fie dus la extrem, sa nu se astepte ca peste noapte, sa se dea jos toate kilogramele in plus, dar, mai ales, sa nu fie tinut pentru a slabi.

Concluzia

Postul tinut pe termen lung este nesanatos, nu constituie deloc o metoda sanatoasa de a slabit, caci se consuma din rezervele proprii ale organismului (grasime si muschi), se pierde din apa, in plus, nu se furnizeaza nutrienti-asta spune mult. Dar, nu numai acestea sunt aspectele negative, ci si faptul ca, dupa atata chin, exista riscul luarii in greutate imediat dupa incetarea postului ca si dieta de slabit.

Comentarii (3)

29.02.2012, 17:41

Te referi la postul negru, nu? Dar nu stiu cine il poate tine pe termen lung. Adica in afara de o zi pe saptamana, e cam greu sa rezisti ... si chiar si 24 de ore e dificil.

25.03.2012, 00:04

27.03.2012, 09:46

Eu cand postesc ma ingras de fiecare data.Consum mai multa paine,am tot timpul senzatie de foame si mananc mai mult.Cand nu postesc ma satur cu o felie de carne si o salata mica.
Imi place articolul tau!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia