Plante de cules în luna aprilie

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 5 Apr 2013, 22:00

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

 Ciuboţica cucului (Primula officinalis Hill. Sin Primula veris L., fam. Primulaceae)

Această plantă perenă, ierbacee (de aprox. 20 cm.înălţime) creşte prin poienile şi paşunile din zona de deal, în special în locurile umede.

În scop terapeutic se folosesc mai ales florile (care apar în aprilie) şi rizomii cu rădăcini. Frunzele, foarte bogate în vitamina C, sunt şi ele întrebuinţate.

După culegere, planta se usucaă la soare, partea subterană, rizomul (de culoare albicioasă sau roşiatică) şi rădăcinile fiind bine curăţate de pământ. Toate părţile plantei sunt bogate în potasiu, calciu şi sodium, conţinând şi o serie de enzime şi saponine importante.

În afară de faptul că stimulează producerea laptelui, ciuboţica cucului este un excelent fluidifiant al mucusului bronşic şi un expectorant foarte bun. De aceea, este recomandat în toate afecţiunile pulmonare, favorizând eliminarea secreţiilor patologice din alveole. Mai are acţiune sudorifică, antifebrilă, diuretică şi calmantă.

Se be ape stomacul gol. Decocţia se face din 50 de grame (flori sau/şi frunze) la un litru de apă.

Decocţia de rădăcină, care are cel mai puternic efect expectorant, se face din 30 de grame la litru de apă; se fierbe cinci minute şi se mai lasă vasul acoperit un sfert de oră. Se beau trei ceşti pe zi, între mese. Acelaşi efect benefic în bolile pulmonare îl are sucul făcut din flori bine tocate (60 de grame), amestecate cu apă şi miere.

Fumăriţa (Fumaria officinalis L., fam. Fumariceae)

Această plantă este utilizată în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri, iar tradiţia susţine că ea ar avea, printre alte virtuţi, pe aceea de a încetini procesul de îmbătrânire.

Se utilizează întreaga plantă, dar în special partea sa aeriană. Are proprietăţi tonice, depurative, de ecilibrare a secreţiei biliare (făcând-o saă crească atunci când este scăzută, şi  să scadă când este în exces), de fluidizare a sângelui. Astfel, folosirea sa este benefică în bolile ale ficatului şi aparatului urinar, în arteroscleroză şi hipertensiune. De asemenea, se foloseşte în curele de detoxificare din timpul primăverii şi mai este recomandată în cazurile de obezitate.

Infuzia de fumariţă se prepară din 50-80 de grame de plantă uscată sau 30-40 de grame plantă verde la un litru de apă; gustul este foarte amar. Se bea o ceaşcă de ceai, înainte de mese.

Comentarii (7)

05.04.2013, 22:18

)))

05.04.2013, 22:48

))

06.04.2013, 19:58

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]