Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre nuci si despre beneficiile consumului de nuci asupra sanatatii.
Nucile apartin fructelor oleaginoase, bogate in grasimi mononesaturate, grasimi sanatoase, protectoare pentru inima si creier.
Spre deosebire de celelalte oleaginoase, nucile contin si grasimi polinesaturate esentiale, de tipul acizilor grasi omega-3, cu rol antiinflamator.
Exista studii care arata efectul benefic al consumului de nuci asupra nivelului plasmatic al colesterolului, precum si scaderea mortalitatii cardiovasculare.
Fiind sursa importanta de uleiuri, nucile aduc, de asemenea, si vitamine liposolubile. Dintre acestea, vitamina E se gaseste sub o forma mai rar intalnita, de gamma-tocoferol, cu rol protector impotriva cancerului de prostata.
Rolul antioxidant este potentat si de catre polifenolii continuti, se pare, in special in pielita, pe care multi o inlatura datorita gustului usor amar.
Prin comparare cu alte fructe din aceeasi categorie, nucile au cel mai puternic efect antioxidant, ceea ce ar fi trebui sa ne convinga sa le includem in dieta zilnica.
Fiind alimente satioase, cu valoare nutritiva ridicata, este important sa fie consumate in cantitati moderate, 4-7 bucati, avand aproximativ 650kcal la 100g.
Sursa foto: healthfitnessrevolution.com, cookingwithlittlebuddy.com