Eu, de exemplu nu ma impac cu tarhonul si rucola, pt. ca mi se par prea puternice, fasolea uscata (o mananc foarte rar) si fructele de mare (mi se par atat de inestetice, incat nu ma pot apropia de ele). Sotul meu nu prea e fan sosuri albe, asa ca le evit, desi mie imi plac foarte mult!Iar copilul...nu se apropie de nimic nou introdus in alimentatie....:(
Cu copiii problema e si mai delicata; ce sa pregatesc si cum anume sa combin ingredientele in asa fel incat mofturosul meu copil sa le accepte? Recunosc insa, ca in ultimii ani a invatat sa manance multe legume si fructe pe care altadata nici nu voia sa le vada: dovleceii (marea victorie in ultima vreme), castraveti (putin de tot), ardeii grasi si morcovii (Yammy!), dar...inca ne mai luptam cu pestele, rosiile, mazarea, fasolea, salata verde, verdeturile, ouale, etc. Este in schimb un mare iubitor de paste (si din fericire pot sa-i pun muuuulte "chestii"in sosuri) si supe crema de legume (acelasi truc)!
Pot spune insa cu mana pe inima ca mi-am schimbat mult preferintele culinare pe masura ce am crescut (am fost si eu mofturoasa in perioada copilariei...mazarea era total bleah!) Un factor extrem de important este si pasiunea mea pt. gatit---desi nu sunt un bucatar profesionist, nu am urmat niciodata cursuri specializate, am invatat singura sa-mi combin ingredientele in asa fel incat sa-mi incite pofta de mancare. Si sa nu uit...aspectul a fost mereu decisiv pt mine, inca din copilarie.
Ca un motiv de distractie, vad acelasi lucru si la baietelul meu: Darius nu se atinge niciodata de mancare fara s-o miroase! Simtul ofactiv este primordial pt el, apoi urmeaza cel vizual...si in final se hotaraste sa guste!
Voi cum va descurcati cu preferintele la masa ale voastre si ale familiei voastre?