Mango, fructul care ne protejeaza oasele - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 11 Ian 2017, 15:12

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre mango.

Mango este un fruct tropical de origine in sudul Asiei si a fost declarat fruct national in India, Pakistan si Filipine. Pentru noi este doar un fruct exotic, dar din ce in ce mai atractiv.

Larg utilizat in bucataria traditionala sud-asiatica, de la sosuri (“chutney”), pana la muraturi, transformat in piure sau inghetata, pentru noi poate reprezenta o gustare intre mese, parte dintr-o salata de fructe sau poate fi adaugat la iaurtul cu cereale de mic dejun. Este atragator prin gustul dulce cremos, pulpa zemoasa si culoarea intensa.

Cum alegem un mango bun

E important sa alegem fructe cu coaja intacta si aroma dulce, pe care le vom consuma cand au o consistenta usor moale. Se coc mai repede daca le pastram intr-o punga de hartie.

Nutrienti

Mango este un fruct energizant, bogat in glucide (15-20g%), vitaminizant: aduce vitamina C si beta-caroten (cu rol antioxidant), mineralizant (potasiu, magneziu, fier, cupru). Este o sursa importanta de fibre si fitonutrienti.

STUDII MANGO

Dieta bogata in fructe si legume poate avea rol protector impotriva anumitor patologii cronice: neoplazii, boli de inima, obezitate.

Compusii biologic activi din mango, in special mangiferina si acidul mangiferonic, impreuna cu polifenoli si caroteni determina efecte farmacologice demonstrate in studii la animale de laborator sau la voluntari sanatosi: antioxidant, imuno-modulator, anti-alergic, anti-inflamator, antidiabetic (extractul din frunze poate stimula secretia de insulina; nu determina hipoglicemie); gastro-protector, anti-diareic. 

Sunt studii care mentioneaza efectul anti-neoplazic (de exemplu, inhiba proliferarea celulelor canceroase in studii pe cancerul in situ de san). Poate avea un rol de protectie impotriva pierderii de masa osoasa dupa menopauza.

Specialistii in medicina Ayurvedica il recomanda sub forma diverselor preparate ( chiar si coaja fructului uscat sau frunzele arborelul de mango); studii de mai mare amploare sunt necesare pentru confirmarea acestor efecte la om.

Comentarii (6)

11.01.2017, 15:29

Îmi place foarte mult!

11.01.2017, 15:42

Ieri am mancat iaurt cu mango

20.01.2017, 20:43

imi place

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

Ghiveci de legume - Rețeta savuroasă de post

pe 02.07 la 17:58

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia