Ortodocsii sunt in postul Sfintei Marii . Traditia spune ca persoanelor care tin Postul Maicii Domnului cu credinta in suflet , rugandu-se neincetat si respectandu-i intocmai restrictiile , li se pot indeplini toate cerintele . La Poarta Raiului nu am de gand nici macar sa bat dar , chiar daca sunt un om cu multe pacate , vreau sa merg pe drumul traditiei crestine . E drept , fac acest lucru mai incet , cercetand daca nu este nevoie si de schimbari care sa ne apropie de adevarata credinta , cu multe pauze si abateri , dupa propriile puteri . Ultima mea scriere ,"BA PE-A MA-TII !" , de care nu numai ca nu ma dezic ba chiar o vreau citita de cat mai multi , nu e in spiritul crestinismului referitor la ce trebuie sa facem in timpul postului si de aceea vreau sa va impartasesc niste ganduri de-ale mele mai aproape de preceptele religioase .
Aflam de sufletul pereche din romanele de dragoste si , cei mai framantati de problema , din cartile de filosofie . Clisee roz s-au intrupat in filmele hollywoodiene sau indiene in care el si ea imediat ce s-au intalnit sunt intr-o reciprocitate sufleteasca si instantaneu realizeaza ca au in fata ursitul sau ursita si de aici incolo nu le ramane decat sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti fara sa miste un deget , fara teama de a fi despartiti de necazuri , derapaje sau evenimente neprevazute .
Peste noi a trecut tavalugul experientelor mai mult sau mai putin amare care ne-au lasat debusolati , nemultumiti ca , desi am licitat cu tenacitate pentru gasirea perechii ideale , am ramas cu enigma sufletului pereche nerezolvata , supraestimandu-i existenta , fiind in mod iluzoriu convinsi ca acesta exista exact ca in visele induse de cliseele pe care le-am inghitit pe nemestecate si ca ne e dat tuturor sa cunoastem aceasta implinire , indiferent de felul nostru de a fi sau de conjuncturile in care ne e dat sa traim .
Iluziile cu care ne amagim existenta sterila si monotona ne influenteaza deciziile si refuzam sa vedem ca “sufletul pereche” imaginat de noi este o Fata Morgana imposibil de atins si intrupat intr-o viata normala . Fidelitatea fata de un astfel de mit ne ingreuneaza existenta , ne transforma in cautatorii Sfantului Graal si ne tin departe de relatiile de lunga durata cu persoane obisnuite , asemenea noua , care ne pot face fericiti daca nu ne pot duce in extaz . Goana disperata generata de dorinta de a fi ” in randul lumii” si de presiunile exercitate de familie si cunoscuti ne fac mult rau si ne impiedica sa realizam ca “sufletul pereche” este de fapt doar un concept , o reprezentare la modul ideal care desemnează o potrivire perfecta in planul sexual si al conceptiilor despre lume si viata între un bărbat şi o femeie ce nu sunt niciodata obositi , stresati sau bolnavi si care nu au mintea plina cu tot felul de gunoaie adunate din mass-media .
Sufletele pereche nu au capricii , nervi , nu trag parturi niciodata si au dimensiunile exact ca in visele noastre . Sufletele pereche din visele noastre nu se trezesc in pat cu noi si nu le vedem niciodata chipul ravasit de somn . Contul lor bancar este atat de bine burdusit incat nu reusim sa cheltuim toti banii indiferent ce cumparam .
Diverse curente mai mult sau mai putin filosofice ne fac sa fim convinsi ca toate sufletele au predestinat să se întâlnească cu perechea ideala .
Platon spunea ca fiinţele umane , la facerea lumii , ar fi avut patru braţe , patru picioare şi un singur cap cu două feţe . Zeus le-a tăiat în două , condamnându-le să petreacă restul vieţii lor căutându-şi partea lipsă .
Mitul androginului originar are la baza idea ca , in timpul reîncarnărilor , cele două suflete se regăsesc şi se contopesc , arzându-şi karma . Chinezii spun “tian sheng yi dui”- un cuplu ales de Cer . Evreii numesc acest suflet pereche – bashert –destin . Romanii ii spun ursit .
Psihologii nu ne lasa nicio speranta : credinţa în "sufletul pereche" ne face mult rau pentru ca proiectam asupra fiecarui partener o holograma idealista , irealizabila . Iubitii imaginati sunt perfecti , mai buni decat cei reali pentru ca nu sunt supusi imprevizibilei si dezumanizantei vieti moderne . Copii nascuti dintr-o astfel de holografie sunt ca niste papusi , vesnic ascultatori si dornici sa ia numai premiul intai .
Dragostea adevarata se construieşte cu rabdare si nu se bazeaza pe atracţia fizică de moment , ci are la baza percepţia realista a starilor si sentimentelor experimentate impreuna cu partenerul . Sigur , iubirea este generata de chimia dintre doi oameni , dar înseamnă în acelaşi timp şi modul cum reusesc sa treaca impreuna peste greutatile inerente unei existente obisnuite , nu ca cele de basm atat de prezente in filme , carti si in barfele ce rareori au corespondenta in realitate . Celor cu instincte pragmatice duse la extrem viata le ofera surpriza de a descoperi ca in dragoste capitalul adunat de la doi oameni nu da intotdeauna cu plus si ca prea multele plusuri materiale in absenta inefabilului nemasurat in cifre duc la un minus egal cu o despartire .
Biserica , in loc sa rezolve problema , o lasa in coada de peste ametindu-ne cu pilde care nu ni se mai potrivesc . Cand mesajul e potrivit ne paste necazul ca preotul sa fie departe de pildele pe care le propovaduieste si sfaturile sale au efectul bancurilor bune . Apropo , scuzati devierea de la subiect , exista macar in orasele mari asezaminte pentru familiile aflate in dificultati economice , unde acestea sa primeasca hrana si adapost pana isi rezolva problemele ? Are vreo biserica macar niste programe sau locuri in care tinerii sa se intalneasca si sa se cunoasca fara a boscorodi fanatic psalmi de neinteles pentru multi ? Sau lasa sa se intample acest lucru doar in cluburi si restaurante pentru ca apoi sa se predice ipocrit din amvon despre tinerii debusolati ai zilelor noastre ? Cand e vorba sa ne usureze de bani metodele sfintei institutii sunt teribil de eficace si de moderne ... Atunci sa apelam la experti pentru ca in societatea moderna toata lumea se bazeaza pe ei . Acestia ne spun ce sa mancam , cum sa ne imbracam , in ce sa ne investim banii , cu cine sa votam . De ce nu ne-ar spune si cu cine sa ne casatorim ? Babele de pe timpuri nu erau , la urma urmei , niste experti ? De cele mai multe ori , insa , ca mai toti expertii si cei matrimoniali nu fac altceva decat sa ne comunice niste retete prestabilite care , in cazul nostru , ghinion , nu se aplica . De ce sa nu v-o spun franc : ”expertii” sunt seducatori , de la inaltimea doctoratelor(c-asa-i la noi ) ne lasa impresia de supraoameni atoatestiutori care ne pot consilia in cele mai dificile probleme dar de fapt astia vorbesc de cele mai multe ori prostii . Bebe sexologul e divortat si pare ca are nevoie el insusi nu numai de un consilier matrimonial ci si de un psiholog .
Peste toate aceste elemente greu de cuantificat s-au suprapus structurile unei societati alienante , straine de sufletul romanesc , care ne-a amplificat defectele si tarele genetice , generand noi crize si aducand legaturile sufletesti intr-un impas fara precedent . Astazi mai mult de jumatate dintre casatorii se destrama . 60 la suta dintre cuplurile care se casatoresc a doua oara ajung din nou la divort . Jumatate dintre femeile tinere din aceasta tara sunt singure ! Si de ce ar fi altfel daca tot nu ne putem indeplini idealul utopic . Actuala clasa conducatoare nu ne spune un adevar crud : nu putem trai dupa modelul occidental care a perpetuat nepermis de mult mitul societatii de consum pentru ca acesta a esuat si la el acasa ! Nu putem avea toti masina , concedii de vis , casa in proprietate personala , traind pe datorie , risipind resursele din ce in ce mai putine , de multe ori doar pentru a ne satisface niste mofturi ! Si nici nu putem sa luam de bun tot ce vedem la tv si sa alergam in timpul liber dupa divertisment sexual . Daca vom continua sa alergam dupa himere vom ajunge ca magarul care fuge dupa un morcov atarnat in fata capului : epuizati si pacaliti de calaret . Asa patesc toti cei care se injuga cu un jug nepotrivit , au parte doar de multa durere . O societate care da frau liber instinctelor primare pentru ca nu poate rezolva necesitatile sociale nu poate avea sanse de supravietuire . Pentru a putea sa ne rezolve problemele , conducatorii acesteia trebuie sa dea dovada de sinceritate , straduinta si stiinta de a gasi momentul si metodele potrivite . Observati viata politica romaneasca ! Credeti ca in parlament si in guvern sunt oameni capabili sa ne rezolve problemele , atata timp cat politicienii sunt mai preocupati sa scape de dovezile care-i pot trimite in celula cu Adrian Nastase ? Sunteti convinsi ca exista macar un singur lider politic care sa detina solutia iesirii noastre din impas ? Daca ati gasit macar un singur politician capabil sa ne rezolve problemele , iubindu-si neamul si tara mai mult decat argintii , va rog sa-mi povestiti si mie pentru ca ar fi un adevarat love story . Cu happy end !