Eu va spun cum e la catolici dar stiu ca exista acest obicei si la ortodocsi.Eu am deprins acest obicei de la mama mea si ea de la bunica si tot asa a mers traditia.
Inainte de a tine post este obiceiul de a se taia o pasare de curte si de a o pregati ca semn ca intram in post si nu mai putem manca carne macar vinerile,dar normal e o luna fara carne,cam asta ar insemna in general lasatul secului.Dupa ce taiem si terminam de mancat pasarea urmeaza singura zi de miercuri pe an in care tinem post si abstinenta de la mancare cu toate ca sa cam pierdut din obicei.In aceasta zi se mananca de 3 ori dar doar o data pe saturate.De asta e bine sa mancam bine de lasatu secului k sa fim satui si rezistenti miercuri.
Multora li se pare mult o luna fara carne dar tocmai asta e farmecul postului sa ne curatam de pacate. Este o vorba ca daca esti lacom si nu tai o pasare cu toate ca ai trei pasari a 2 a zi iti moare una,nu stiu cat de multi credem asta dar niciodata nu se stie.
Ziua de miercuri la noi se mai numeste Miercurea Cenusii in care noi mergem la biserica sa ni se puna cenusa pe frunte ca semn de incepere a Postului Mare si desi nu se mentioneaza explicit aceasta formula aminteste de promisiunile facute la Botez, de a respinge pacatul si de a ne marturisi credinta.