Cu siguranta, nu zahar rafinat ! El face parte din lista alimentelor albe, de care trebuie sa fugim, daca tinem regim ! Si totusi, cu ce il inlocuim ?
Indulcitorii tip zaharina au nascut discutii contradictorii, pe care nu le voi dezvolta, pentru ca nu fac obiectul articolului nostru. Unii specialisti spun ca se pot folosi, fara nici un risc asupra sanatatii, altii sustin ca nu fac bine organismului, daca sint consumati pe termen lung.
Nutritionistii ne ofera trei variante, naturale si sigure: zaharul brun, fructoza si glucoza.
ZAHARUL BRUN este zaharul nerafinat si cel mai sigur este sa il cumparati de la plafar sau din magazinele cu produse naturiste. Ideal este sa aiba desenata, pe cutie, trestia de zahar si sa scrie ca este nerafinat.
FRUCTOZA este indulcitorul ideal, pentru ca se apropie cel mai mult, ca si formula, de fructoza naturala, din fructe. O puteti cumpara din unele magazinele cu produse naturiste si din farmacii.
GLUCOZA este un alt indulcitor sanatos, recomandat in dieta, pentru ca ea are formula asemanatoare cu zaharul din singe. O puteti cumpara din unele magazine cu produse naturiste si din farmacii.
ATENTIE ! Si zaharul brun, si fructoza au continut caloric ! Ele sint recomandate in curele de slabire nu pentru ca ar avea 0 calorii, ci pentru ca sint mai sanatoase, astfel ajutind organismul in lupta cu kilogramele.
CONTINUT CALORIC 100 g ZAHAR BRUN: 377 calorii
CONTINUT CALORIC 100 g FRUCTOZA: 400 calorii
CONTINUT CALORIC 100 g GLUCOZA: 320 calorii
http://www.irinareisler.ro/2010/02/01/indulcitori-fructoza-sau-zahar-brun/