Dragii mei,
Iata ca veni momentul ca azi sa se aduca niste lamuriri... Se pare ca de ceva vreme s-au adunat pe aici ceva frustari si suparari legate de sectiunea Premium si Garantat. Stim ca toata lumea vrea sigla aceea, ca o recunoastere a muncii voastre aici in site, pentru ca arata bine acolo la reteta sau din cine stie ce alte motive... Fiecare si le stie pe ale lui. Problema e ca aceasta sectiune Premium este o sectiune in care, asa cum spune si numele, vrem sa adunam cele mai bune retete din site, pornind de la modul de redactare al retetei si pana la pozele atasate. Ei bine, aceste poze, pentru ca de aici pornesc de cele mai multe ori problemele, trebuie sa fie bune. De la bune inspre foarte bune. Da, uneori s-au mai facut si concesii, pentru ca suntem constienti ca nu toata lumea poate face poze profi, dar cred ca si voi ar trebui sa faceti un efort si sa "munciti" un pic mai mult la acest aspect. Si spun asta fara nici cea mai mica urma de aroganta sau fara sa afisez vreun aer de mare specialist. Asa cum am spus de fiecare data...in site exista niste reguli si aceste reguli trebuiesc respectate. De la cel mai mic pana la cel mai mare :P Asa este si in cazul acestui Premium... exista niste reguli si cred ca ati trecut prin acea pagina macar o data, nu-i asa? Ei, si daca ati facut asta ati vazut acolo cateva reguli mari si late dupa care se acorda acest bonus.
Aici: http://www.bucataras.ro/articole/nou-vom-bonusa-retetele-complete-cu-galbeni-si-evidentiere-ca-garantat-bucatarasro-42306.html
1. minimum 5 poze de calitate (din timpul prepararii + preparat final)
- Numarul pozelor atasate la reteta este pur o optiune personala, pot fi 5 la fel de bine cum pot fi si 10-20. Daca sunt 2-3 poze din timpul prepararii si inca 2-3 finale e bun si suficient. Aceasta este o cerinta necesara dar nu suficienta pentru a primi sigla Garantat. Daca o reteta are mai mult de 5 poze nu inseamna ca automat va primi si bonusul.
- Aceste poze trebuie sa aiba in primul rand marimea necesara, apoi sa respecte cerintele unei poze bune: o buna luminozitate, o buna incadrare, sa fie clara, cu un bun balans de alb, fara zgomot de fond...
- In plus, e de preferat ca poza sa fie facuta la lumina naturala si nu cu blitz. Exista blitz pe poza? Atunci sansele pentru Premium sunt considerabil diminuate.
Nu de putine ori s-a intamplat ca noi moderatorii sa corectam pozele atasate, sa le dam un pic de claritate, un pic de lumina... tocmai pentru a va incuraja si pe voi sa o faceti. Poate nu avem intotdeauna timp sau dispozitia necesara de a corecta poze. Nu este ok sa postezi o poza exact asa cum ai scos-o din aparat, ea trebuie macar putin editata. Chiar si marii si celebrii fotografi fac asta, nu e o rusine sa editezi o poza.
Aici exista un articol publicat de Gabi in care vi se dau cateva ponturi pentru o poza reusita. L-ati citit? http://www.bucataras.ro/articole/mici-secrete-in-realizarea-unei-fotografii-culinare-26147.html
Cei care va credeti nedreptatiti, care credeti ca ati respectat aceste cerinte, dar subiectivismul moderatorului nu v-a dat castig de cauza, va invit sa postati acele poze pe foodgawker.com Daca acolo sunt acceptate inseamna ca Gusti a facut cea mai mare greseala cand ne-a desemnat moderatori in site :))
Este foarte adevarat ceea ce zicea Ela "fiecare vede cu alti ochi totul, ce tie iti pare nemaipomenit, pentru altii e nimic" Oameni suntem si e normal ca uneori sa fim subiectivi, sa gandim uneori prin prisma starii ce-o avem in ziua respectiva, dar cu mana pe inima va spun ca de cele mai multe ori suntem obiectivi. Unii dintre voi au indraznit ca sa zic asa sa scrie un mesaj privat in care sa ne intrebe... de ce n-am primit? ce-am gresit? Se pare ca au inteles si au incercat sa corecteze greselile si au facut progrese considerabile. Altii inca nu...
2. pozele sa nu aiba watermark - data de pe o poza, cea imprimata de aparatul foto se considera a fi tot un fel de watermark. Exista data pe poza, nu exista "garantat" Asta-i clar!
3. mod de preparare scris detaliat si clar - de cele mai multe ori se respecta aceasta cerinta, dar exista si retete scrise "tac-pac" ceea ce iarasi nu este ok.
Nu dorim ca acest articol sa creeze si mai multa polemica decat exista deja, vrem doar sa aducem niste lamuriri pentru cei ce n-au inteles "cum vine treaba asta" Toti ne sunteti dragi deopotriva si munca tuturor este apreciata. Daca o reteta primeste "garantat" si alta nu, nu inseamna ca desconsideram omul din spatele ei, ci doar ca una din retete este mai buna decat cealalta sau ca a respectat cerintele de mai sus.