Interviurile Bucataras: RODIMUR (Rodica Muresan)

Postat de Bucataras in Bucatarasii pe 8 Ian 2018, 15:32

Articol pe placul a 30 bucatarasi
comenteaza

Am placerea sa v-o prezint astazi pe "doamna diriginta", o bucatarasa care s-a mutat de ceva timp pe site-ul nostru vesel (cu tot cu jumatatea ei, simpaticul Vasile), a carei harnicie si prezenta le apreciem foarte mult. In niciun an de cand ne-a adoptat in calitate de prieteni buni, ne-a surprins placut cu peste 200 de retete.
V-o prezint asadar cu bucurie pe RODIMUR, zambareata noastra, Rodica Muresan.
Multumim, Rodica, ca ai raspuns cu sinceritate intrebarilor noastre si pentru cuvintele frumoase pentru comunitatea Bucataras!

Antreul

1. Sa ne prefacem ca nu ne stim aproape deloc. Asadar, cine esti si ce ai facut in ultimii 16 de ani?

Cu excepția ultimelor 16 luni, în toți ceilalți ani, până la 16, am muncit foarte mult în școală (gradul didactic I la limba franceză, cursuri și atestate, inspecții școlare, comisii naționale de evaluare, concursuri și olimpiade școlare...). Am avut norocul de a preda în ultimii 29 de ani de activitate la un liceu cu profil pedagogic, unde elevii erau foarte buni și cuminți (doar se pregăteau să devină învățători/învățătoare și educatoare!), dar asta a însemnat și mai multă responsabilitate din partea mea. În restul timpului, m-am ocupat de familia mea (am doi băieți, Radu și Sorin) și m-am străduit, cât de cât, să trăiesc după principiile și ideile mele, nu după cum voiau, sau făceau alții. Slavă Domnului, am avut dintotdeauna curajul de a face numai cum am vrut eu, chiar dacă i-am avut pe toți împotrivă, pentru că nu voiam să răspund pentru deciziile și ideile altora, ci doar pentru ale mele.

2. Care sunt calitatile pe care prietenii le apreciaza la tine?

Nu pot să știu chiar precis ce apreciază ei la mine, dar din unele manifestări/exprimări ale lor, cred că în mod special: răbdarea, creativitatea, cultura, toleranța și spiritul religios, fără a deveni fanatic.

3. Principalul tau defect?

Cred că este încăpățânarea, dar eu sunt tolerantă și cu mine, nu numai cu alții, așa că o numesc mai frumos: perseverență... Recunosc că am fost și sunt o persoană dificilă, supărăcioasă, iar cei care mă cunosc evită să mă supere.

4. Care sunt cele mai indraznete planuri pe care le ai?

Deși am fost întotdeauna îndrăzneață, nu pot identifica acum planurile mele îndrăznețe, în ideea în care îndrăzneala este ceva obișnuit pentru mine. Am multe planuri, în principal de scurtă durată, dar nu sunt chiar aventuroase, ci oarecum normale, din punctul meu (îndrăzneț!) de vedere.

5. Cum te-ai indragostit de Bucataras.ro?

Am descoperit site-ul pe net, am intrat și am început să citesc... Pofta vine mâncând, ca să folosesc o zicală ce se potrivește perfect cu tematica site-ului.

6. Unde petreci mai mult timp intr-o zi: pe net sau in bucatarie?

Cred că pe net (din păcate!), cu excepția zilelor care preced unele evenimente, sau plecări la băieți, atunci când pregătesc meniuri pantagruelice.

7. Cand si cum ti-ai descoperit talentul in bucatarie?

Nu pot preciza exact un moment anume, dar când ai soț, copii, rude, invitați, colegi, prieteni, vecini... trebuie să te străduiești în bucătărie, pentru ei. În plus, mi-a plăcut dintotdeauna să ofer de mâncare celorlalți și nu am precupețit absolut nimic, nici bani, nici timp, nici efort, pentru a îmbunătăți gustul, sau aspectul unor feluri de mâncare, pentru a descoperi și a releva celorlalți, ineditul culinar.

FELUL PRINCIPAL

1. Care e felul de mancare care iti aduce aminte de copilarie si de ce?

Îmi amintesc cu duioșie în special de checurile colorate și de cozonacii mămicăi, de chifteluțele și pasca armenească a bunicii paterne, de julfa și răciturile mamaiei (bunica maternă).

2. Ce ai manca in fiecare zi si tot nu te-ai satura?

Dulciuri, de care sunt dependentă. Ceea ce și fac de altfel, mănânc zilnic, cu asemenea lipsă de măsură, încât mi se pare și mie, deja, exagerat.

3. Unde ai mancat cel mai tare preparat ever?

Ceea ce mi-a făcut o mare plăcere culinară a fost în urmă cu vreo 10 ani, la o petrecere de 8 martie, la care participau câteva sute de persoane și când colegii au ales dinainte (așa trebuia) un meniu cu un preparat din carne de rață, în ideea că e bine să „încerce”, pentru că ei nu fac așa ceva acasă. Cum nu sunt curioasă și nu „încerc” feluri de mâncare ciudate, le-am spus că rața are o carne tare, vânătă și câlțoasă și eu nu pot mânca așa ceva. Prin urmare, numai mie mi s-a adus atunci un rasol imens de vită, foarte moale, gustos, mirosind apetisant, alături de legume fierte în aburi și stropite din abundență cu unt (morcoviori, broccoli...) și cu un sos de hrean. A fost nemaipomenit de bun!

4. Care e reteta cu care dai pe spate pe oricine, oricand?

În principal, supele și ciorbele. În special, supa de vițel cu chimion, sau ciorbița de fasole cu afumături.

5. Care e cel mai bun pont culinar pe care l-ai primit vreodata?

Chiar nu-mi amintesc acum exact care anume, dar știu că am învățat multe de la toată lumea, inclusiv aici, pe site. Și pentru asta le (și vă) mulțumesc din suflet!

6. Care e cea mai mare boacana pe care ai facut-o in bucatarie?

Am dat foc, de două ori perdelei de la bucătărie (atunci aragazul era în apropierea ferestrei) și altă dată mi-a luat foc o tigaie cu ulei. Flacăra avea aproape 1 m, dar am avut prezența de spirit și capacitatea să o sting repede, deși de obicei intru foarte ușor în panică.

7. Ce nu ai manca nici daca ti s-ar oferi la schimb un sac de bani?

N-aș mânca nimic din bucătăria orientală și nici fructe de mare. Mi s-ar face rău numai enumerând unele ingrediente...

DESERTUL

1. Ce ti se pare sexy?

Aș folosi mai degrabă cuvântul „atrăgător”... Nu mai știu. Mai bine sărim peste întrebarea asta...

2. Cum arata barbatul ideal, in viziunea ta?

Cam târziu pentru idealuri, eu am ales deja, în urmă cu 41 de ani, dar la modul general, pentru cei aflați în căutare, cred că bărbatul ideal ar trebui să fie mai puțin efeminat (cum se poartă în zilele astea...) mai puternic, mai protector, mai inteligent, mai tolerant, mai stăpân pe sine și pe impulsuri care nu se știe unde-l vor duce până la urmă... Ar trebui să fie cu adevărat un om responsabil, cap al familiei sale și cetățean model, din toate punctele de vedere. Poate sunt cam multe pretenții, dar dacă vorbim de un om ideal, cred că nu am exagerat...

3. La ce visezi?

Visez la o lume mai bună, la oameni blânzi și toleranți, care să pună mai presus de interesul lor imediat, binele general. Visez la o societate care să redescopere valori morale ignorate în ultimul timp: pudoarea, demnitatea, onoarea, respectul, sinceritatea, loialitatea, devotamentul, spiritul de sacrificiu.

4. Ce pasiuni ai?

Pasiunile mele sunt: Eminescu, literatura, Franța, cultura și civilizația franceză, dulciurile, lucrul de mână, filmele.

5. Ce urasti cel mai mult?

Dacă iubesc multe, urăsc multe... Urăsc: vulgaritatea, agresivitatea, minciuna, răutatea, invidia, egoismul, lăcomia, lipsa de demnitate...

6. Cum te relaxezi?

Mă relaxez la televizor (mă uit la filme, în principal) pe net și lucrând ceva (împletit, croșetat, dar mai rar, pentru că dacă încep ceva, mă preocupă în asemenea măsură, încât nu mai pot face altceva).

7. Culoarea / genul de muzica / florile preferate?

Verde, muzica ușoară, la modul general, garoafele, crinii și trandafirii.

 

NOTA DE PLATA

Ai la dispozitie minimum 5 minute si maximum o viata sa vorbesti frumos despre Bucataras.ro. Incepe aici:

A fi bucătăraș înseamnă deja pentru noi, cei implicați, un mod de viață. Bucataras.ro este casa noastră, locul unde venim cu drag și cu încrederea că vom fi primiți și acceptați, așa cum suntem. Că fiecare va găsi aici o vorbă bună, un cuvânt de încurajare și o familie care să-l susțină. Iar asta ne mobilizează, ne obligă să ne perfecționăm, chiar concurând unii cu ceilalți. Mulțumesc Bucătărașului Chef care a știut să ne adune pe toți în jurul unui obiectiv comun, să ne susțină pe toți și să ne facă să apărăm casa aceasta, ca și cum ar fi a noastră. Dincolo de ea, suntem doar bucătari și bucătărese în bucătăriile noastre. Aici suntem bucătărași alintați și asta ne dă o stare de bine, care ne facem să revenim mereu aici, zi de zi, ca la o dragoste veche.

Comentarii (42)

14.05.2018, 09:57

Gaby Duceag, mulțumesc frumos pentru entuziasmul tău și pentru simpatie! Îmi merg și mie direct la inimă aceste cuvinte frumoase, mai ales acum, când sunt într-un impas emoțional. Îmi pare rău că am observat abia acum aceste răspunsuri, mai ales că pentru mine ești de mult timp, încă dinainte de împrietenire aici, pe site, o prezență cu totul și cu totul specială. Ai toată admirația mea!

14.05.2018, 09:59

Mulțumesc frumos, Dalia, pentru aprecieri și pentru susținere! Aș vrea să te susțin și eu în tot ce întreprinzi aici și să ne apropiem, încetul cu încetul, în ce mod va fi posibil. Succes mai departe, la bucătăreală și la postare!

02.06.2018, 15:35

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

Chiftele de porc - Rețeta simplă și savuroasă

pe 11.11 la 10:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]