Flori in bucatarie

Postat de Miha in Tipsuri pe 15 Oct 2011, 18:51

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Florile vor da un plus de culoare, savoare, aroma si gust preparatelor pregatite. Pot fi adaugate la alte ingrediente. Cele mai multe dintre ele au un gust amarui (coada soricelului, papadia) sau dulceag (nasturelul, trifoiul, panseluta, ciubotica cucului, flori de pomi fructiferi).

De obicei, florile se adauga in stare cruda, la sfarsitul prepararii sau chiar la final, pentru a orna mancarea respectiva.  Se pot folosi flori de fasole, de pomi fructiferi, iasomie, magnolie sau crizanteme. Florile de crizanteme sunt folosite foarte des in bucataria asiatica, avand renumele de flori care asigura longevitatea.

Florile de dovlecel se pot umple cu diverse amestecuri dulci sau sarate si coapte la cuptor.

Florile de salcam sau de ciubotica cucului se pot gati in aluat de clatite.

Panselutele, menta, busuiocul, coada soricelului se folosesc la aromarea bucatelor dulci, a salatelor de fructe, inghetatelor si a unor prajituri.

Coada soricelului proaspata se foloseste la aromarea sosurilor

Papadia se foloste la prepararea mancarurilor de primavara. Atentie insa la cantitate, daca e prea multa mancarea poate deveni amara.

Florile de coriandru se folosesc in bucataria asiatica, la preparate din carne sau legume.

Se pot prepara diverse amestecuri cu care se va prepara untul aromat:

  • petale de iasomie, coaja de lamaie rasa fin, putina nuca macinata
  • petale de galbenele, usturoi, ceapa verde tocata fin
  • flori de cimbrispr, seminte de chimen, coaja de lamaie
  • flori de levantica, seminte de susan, frunze de tarhon
  • flori de dovleac, castraveti sau dovlecei proaspeti, seminte de chimen
  • petale de caprifoi, hrean ras si zeama de lamaie

Untul se va amesteca bine cu amestecul de plante si se va consuma in decurs de maxim 3 zile, unele plante putand da un gust amar. Florile se pot lasa intregi sau se pot pisa intr-un mojar, alaturi de restul condimentelor.

Ornamente din flori naturale

Pentru ornarea torturilor sau prajiturilor se pot folosi flori proaspete sau "cristalizate" cu zahar.

Cei mai la indemana sunt trandafirii, avand in acelasi timp eleganta si un efect spectaculos. Se vor alege boboci sau flori abia deschise. Se spala si se usuca bine, apoi cu ajutorul unei pensule se ung cu albus de ou. Se presara cu zahar praf. Se leaga de codita si se atarna la uscat. Se usuca la loc racoros timp de cateva zile. Se pastreaza pana la 10 zile.

Daca vrem sa le pastram pentru mai mult timp, vom inlocui albusul de ou cu sirop de zahar si apa, fiert pana se ingroasa. Se lasa la racit, apoi se ung florile.

In acelasi fel se pot cistaliza si alte flori: galbenele, toporasi, iasomie, muscate.

Comentarii (6)

07.08.2012, 09:59

Super articol!

07.08.2012, 10:00

Noroc cu concursul asta cu branzeturi,rasfoiesc articole interesante nu numai retete

07.08.2012, 10:31



Multumesc Cris!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)