Exista un numar mai mare de factori pentru care un tort, o prajitura sau un chec cade dupa ce se raceste. Cand acest lucru se intampla, nu este totul pierdut. Il poti decora in asa fel incat sa fie atractiv si sa compensezi pentru faptul ca nu mai este atat de pufos si aratos. Problema aceasta nu este specificica incepatorilor, ci si cofetarii profesionisti o patesc din cand in cand si asta pentru ca motivele pentru care se intampla variaza de la diferente subtile in presiunea aerului, temperatura sau ingredientele folosite.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a preveni caderea copturilor este sa folosesti ingrediente proaspete si sa masori totul foarte bine. Temperatura este un factor major. Aluaturile scad atunci cand sunt coapte la o temperatura prea joasa sau prea inalta. Cuptorul ar trebui incalzit bine inainte de a intruduce tava la copt si ai putea chiar sa te folosesti de un termometru pentru a te asigura ca este suficient de incins.
Este important sa tii prajitura/tortul la cuptor atata timp cat este recomandat, modificand timpul daca ai inlocuit anumite ingrediente cu altele.
O alta cauza poate avea legatura cu ingredientele folosite. Daca nu folosesti suficiente lichide de exemplu sau aluatul nu are suficient ulei sau grasime, rezultatul poate fi umflarea de la aer si apoi caderea la racire. Este foarte important sa masori bine si sa cerni faina in amestec atunci cand se cere.
Trebuie sa fii atent si la modul in care amesteci ingredientele de asemenea. Daca mixezi prea mult compozitia, poate cadea mai tarziu din cauza excesului de aer incorporat in aluat. Pe de alta parte, compozitia care nu a fost suficient amestecata sau in care albusurile nu au fost batute bine de exemplu poate cadea pentru ca rezultatul este prea dens si nu poate creste. Urmeaza o reteta care a fost deja testata si urmeaza pasii asa cum este recomandat.
Voi ce sfaturi aveti pentru aluaturi reusite?
Foto: smittenkitchen.com