Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va povesti despre cum putem trece cu bine peste festinul culinar de sarbatori.
Sarbatoarea Craciunului este despre bucuria reuniunilor de familie, despre colinde, brad impodobit, miros de vin fiert si aroma de scortisoara; in mod traditional, dupa curatarea organismului in perioada postului, vin mancarurile grele, o data cu sacrificarea porcului: carnati, toba, caltabos, piftie, ciorba de oase, friptura, sarmale.
Si cum nu ar fi suficiente, toate aceste mancaruri sunt insotite de garnituri consistente, dulciuri si alcool pe masura.
1. Portii mici
Este evident ca vom gusta din specialitatile pregatite, dar nu pe toate o data; alegem portii mici si degustam fiecare fel; este important sa mancam constient, savurand fiecare aroma, mestecand fiecare aliment pe indelete.
2. Asocieri sau alegeri alimentare
La aperitiv ne putem propune sa mancam produse de carne si sa renuntam la lactate si oua; preparatele din carne de porc cu multe grasimi nu vor fi asociate cu amidonoase (cartofi), ci cu salata si garnituri legume, pentru a facilita digestia.
3. Multe legume si fructe-usor de digerat, surse de fitonutrienti si fibre
Sa adaugam culoare meselor prin legume crude sau gatite simplu. Plantele amare faciliteaza digestia: rucola, andive, ridichi negre, chiar anghinare (murata de la supermarket); muraturile, preparate la saramura, pot ajuta buna functionare a tractului digestiv; pentru cei care au restrictionat consumul de sare (dar si pentru toti ceilalti), se prefera salate preparate din legume crude, de la piata.
Dupa o masa copioasa urmatoarea ar putea sa fie inlocuita cu o salata de fructe. Aceasta ar putea inlocui desertul pentru cei aflati la dieta.
4. Deserturi usoare
Cozonacul este preferatul Craciunului, dar datorita asocierii de grasimi, zahar si fainos, este indigest pentru multi dintre noi; il putem inlocui cu pandispan sau alte deserturi cu fructe.
5. Consumul de alcool
Un consum zilnic moderat de vin pare a avea efect cardio-protector, recomandat pentru persoane fara probleme de sanatate; dar, excesul de alcool din sarbatori (poate chiar dupa repausul din post) poate sa reprezinte un adevarat pericol, in special pentru pacienti cu patologie cardio-vasculara sau hepatica cunoscuta, dar nu numai.
Pancreatita acuta este o afectiune cu prognostic vital care poate fi declansata in plina stare de sanatate dupa abuzul de alcool.
Sa asociem bauturi de calitate, in cantitate mica, doar in timpul mesei, dupa consumul de alimente.
Pe stomacul gol, alcoolul este rapid metabolizat; fumatul poate amplifica efectele neplacute ale excesului de alcool. Se recomanda asociat cu apa, pentru prevenirea deshidratarii (alcoolul stimuleaza diureza). Pentru cei care exagereaza, un somn bun poate fi o solutie.
6. Hidratare
Stim ca apa e vitala, dar deseori uitam de ea; de la trezire pe tot parcursul zilei, apa ne curata organismul, ajutand digestia si eliminarea reziduurilor create in aceste zile incarcate; o putem aromatiza adaugand lamaie, ghimbir sau fructe de padure congelate. Iar pentru cei care cred in puterea plantelor, ziua se poate incheia cu infuzii digestive: din musetel, sunatoare, menta; fenicul, anason, chimen- efect antiflatulent; papadie, soc- efect detoxifiant.
7. Plimbare, nu siesta
Dupa asa o masa bogata, primul semn ca am exagerat este somnolenta; in acest moment a fi de ales o plimbare sau chiar un dans, miscarea ajutand organismul mai bine decat somnul pe care il putem amana.
In loc de concluzie, va invit la cumpatare in loc de exces, atat la masa de sarbatoare cat si in viata de zi cu zi…