Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va vorbi despre cum arata un meniu dietetic pentru sarbatori si despre efectele asupra sanatatii.
Mesele traditionale de sarbatori abunda in mancare si bauturi, cum vom putea sa ramanem in armonie cu organismul nostru?
Cum ar arata un meniu dietetic?
1. Aperitivele - este clar o perioada a deliciilor din carne de porc, cunoscatorii se pregatesc de Ignat si apoi prepara in casa toba, lebar, piftie, caltabos, slanina. Dintre acestea, piftia poate reprezenta optiunea cea mai usoara, putem alege sa folosim carne cu mai putina grasime sau chiar varianta de pasare.
Toate aceste preparate pot fi servite la masa alaturi de legume, renuntand pentru o perioada la lactate sau la oua.
2. Ciorba poate fi preparata din legume pentru cei aflati la dieta. Daca optam pentru o ciorba cu carne, alegem o carne mai slaba, la care adaugam multe legume, fara cartofi, paste sau ulei.
3. Felul principal poate fi reprezentat de o friptura sau de sarmale. Ar fi de dorit sa nu le combinam la aceeasi masa.
Carnea dietetica ar putea fi reprezentata de carnea de curcan - preparat traditional din Anglia pana in America de Nord sau peste - consumat in Polonia sau Suedia.
Este de preferat sa alegem o garnitura pe baza de legume, sunt multe retete delicioase de piureuri sau legume la cuptor; obligatoriu sa adaugam o salata verde sau traditionalele muraturi.
Cei care iubesc gustul amar pot profita de rucola, andive sau radicchio - ele ajuta ficatul in detoxifiere.
Sarmale dietetice? Putem incerca, folosind carne slaba si cat mai multa varza, evitand a adauga afumatura sau ulei.
4. Ne permitem desert? Craciunul perfect miroase a cozonac cu nuca, in schimb, acest preparat este hipercaloric si indigest pentru multi.
Acestia au de ales salate din fructe proaspete, dovleac copt sau tort de mere. Fructele pot fi folosite ca masa separata, chiar inlocuitor de mic dejun in aceste zile pline.
In loc de concluzie, sa transformam aceste zile de Sarbatoare in clipe minunate petrecute alaturi de cei dragi, cu colinde si aroma de ghimbir si scortisoara. Sa fim cumpatati gustand din tot ce ne place, dar fara exces culinar, adaugand un pahar de vin si plimbari lungi pe aleile, sa speram, inzapezite...
Sursa foto: zumi.md