Oul vopsit este simbolul celei mai importante sarbatori a crestinatatii: Pastile.
Insasi esenta acestei sarbatori sta in ciocnitul oualor vopsite si in urarea: "Hristos a inviat!" / "Adevarat a inviat!"
Insa, obiceiul oualor vopsite este unul mult mai vechi, cu radacini in Asia, si care a fost adoptat si incarcat cu simbolostica religioasa de catre crestini.
In Roma Antica, tinerii vopseau ouale in rosu si le trimiteau celor dragi, cu ocazia sarbatorii lui Ianus. Nordicii aveau obiceiul de a tine in buzunare oua rosii cand trageau prima brazda de plug primavara.
La romani, ouale rosii au devenit simbolul sarbatorii dedicate Invierii Domnului. Explicatia colorarii lor este ca Maica Domnului, cand a mers sa-si planga fiul rastignit pe cruce, a asezat un cos cu oua la picioarele fiului ei, iar acestea s-au colorat de la sangele ranilor lui Iisus.
Insa, acestea nu trebuie vopsite doar in rosu, celelalte culori avand si ele semnificatii importante. De exemplu, verdele simbolizeaza prospetime si speranta; Albastrul, sanatate, vitalitate; Negru, statornicie, eternitate; Galben, lumina, fericire, ospitalitate etc.
In cele ce urmeaza va prezentam cateva "retete" / metode prin care puteti obtine cele mai frumoase oua vopsite de Pasti:
1. Oua rosii, vopsite cu vopsea tipografica
2. Oua vopsite cu coji de ceapa
3. Oua rosii vopsite cu vopsea lichida
4. Oua vopsite cu hartie creponata
10. Oua vopsite cu coji de ceapa
Sursa foto: mispillionarts.org