Ceapa, o comoara din farmacia naturii

Postat de RadaMateescu in Legume pe 5 Dec 2012, 10:04

 

 

In intreaga lume, ceapa se afla in topul celor mai cercetate legume. Concluzia este ca aceasta are un potential terapeutic uluitor. In continuare, va prezentam beneficiile sale, alaturi de o reteta gustoasa de pizza cu ceapa, branza si maghiran.

           

Ceapa ajuta la prevenirea unor boli

Studiile demonstreaza faptul ca exista o proportie inversa intre frecventa utilizarii cepei in alimentatie si riscul de aparitie a mai multor forme de cancer: esofagian, bucal, colo-rectal, laringian, de san, ovarian, de san, renal si de prostata. La fel ca si usturoiul si prazul, ceapa are capacitatea de a acumula seleniu din sol, substanta care protejeaza impotriva aparitiei cancerului.

Litiaza renala poate fi si ea prevenita de consumul zilnic al unei salate de ceapa, caci substantele active din aceasta dizolva calculii cu urati, prevenind formarea altora.

Alte studii demonstreaza faptul ca un consum de 140 de grame de ceapa pe zi scade glicemia, prevenind si tratand, astfel, diabetul. Pe de alta parte, 50 de grame de ceapa pe zi diminueaza riscul cresterii colesterolului seric, prevenind, totodata, arteroscleroza, ischemia cardiaca si ameliorand hipertensiunea.

 

Tratamente interne care folosesc ceapa

Tulburarile de memorie si coordonarea motorie pot fi tratate cu ceapa cruda, deoarece substantele active din aceasta au efecte neuroprotectoare, imbunatatind irigarea cu sange a creierului.

Doua-patru linguri de suc proaspat de ceapa reprezinta un leac pentru depresie, deoarece stimuleaza puternic activitatea sistemului nervos central si induc o stare de optimism.

Salata de ceapa este un stimulent al activitatii gonadelor la barbati, imbunatatind productia de sperma si testosteron, astfel ceapa reprezinta un adjuvant in tratamentele sterilitatii masculine.

Aceasta ajuta si in cazul tusei persistente, convulsive, fiind cunoscut remediul de decoct de ceapa, fierbinte si indulcit cu miere cu efecte miraculoase de oprire a acceselor de tuse si, de asemenea, a bronsitei si a astmului bornsic.

In cazul litiazei biliare, tratamentul cu ulei in care s-a macerat ceapa este eficient pentru prevenirea formarii unor calculi biliari noi si pentru eliminarea celor deja existenti care nu sunt de dimensiuni foarte mari.

Tratamentul cu ceapa combate, de asemenea, infectiile cu candida si alte ciuperci parazite, fara a produce efecte adverse. Ceapa poate fi folosita si ca adjuvant in edeme cardiace si ascita.

 

 

Tratamente externe care folosesc ceapa

Cercetari amanuntite au demonstrat faptul ca ceapa are efecte benefice in cazul alopeciei, sucul din ceapa aplicat pe zonele afectate de doua ori pe zi avand ca efect reinceperea cresterii parului. De asemenea, componentii cu sulf, cei care dau mirosul cepei, sunt antiinflamatori cu efecte antibacteriene si antifungice puternice.

In cazul degeraturilor, cataplasmele cu ceapa puse pe zonele afectate constituie un tratament cu rezultate neasteptat de bune. Acestea stimuleaza, totodata, functionarea rinichilor si eliminarea urinei din organism, puse pe zona abdominala inferioara.

 

Printre remediile din ceapa se numara salata, sucul proaspat, decoctul de ceapa, siropul, ceapa macerata in ulei si cataplasmele cu ceapa.

In continuare, va prezentam o reteta delicioasa de pizza cu ceapa, branza si maghiran. Pizza este adorata de toata lumea, indiferent ca este vorba despre comenzile de pizza acasa sau despre pizza pe care si-o gateste fiecare.

In aceasta pizza subtire si crocanta, dulceata cepei caramelizate este echilibrata de aroma sarata a branzei feta, rezultatul fiind de-a dreptul o delicatesa.

 

Ingrediente:

2 lingurite drojdie uscata cu 3/4 lingurita zahar

250 g faina alba

Sare si piper negru

2 linguri ulei de masline, plus ulei pentru uns

 

Pentru topping:

1 kg ceapa curatata de coaja si taiata solzisori

1 lingura zahar

2 linguri otet balsamic

2 lingurite maghiran uscat

150 g branza feta, scursa, uscata si sfaramata

                                

Modul de preparare:

Mai intai pregatim aluatul. Dizolvam zaharul in 75 ml de apa calduta, apoi sfaramam si se presaram drojdia.  Lasam sa stea deoparte 10-15 minute.

Intre timp, cernem faina cu un varf de sare intr-un castron mare. Facem o adancitura in mijloc si adaugam uleiul de masline, maiaua de drojdie si 50 ml de apa calduta. Apoi amestecam cu o lingura de lemn pana se formeaza un aluat.

Rasturnam aluatul pe o suprafata presarata cu faina si il framantam 5-10 minute pana cand se omogenizeaza si devine elastic, adaugand cate o lingura de faina daca incepe sa se lipeasca; daca aluatul este sfaramicios, adaugam cate o lingura de apa.

Modelam o sfera din aluat si ungem castronul curatat cu putin ulei. Punem sfera de aluat in castron, o rostogolim prin ulei si acoperim castronul cu folie de plastic. Lasam aluatul sa creasca intr-un loc cald 1 ora, sau pana si-a dublat dimensiunea.

Intre timp, pentru a pregati toppingul, dam in clocot apa pusa intr-o cratita mare. Adaugam ceapa, micsoram focul si lasam sa fiarba la foc mic 10 minute sau pana cand s-a inmuiat, apoi scurgem bine.

Punem ceapa intr-o tigaie mare care nu lipeste impreuna cu zaharul, otetul balsamic si sare dupa gust. Coacem legumele la foc potrivit, amestecandu-le, 10 minute sau pana cand lichidul a scazut considerabil, dar nu complet. Zaharul trebuie sa se caramelizeze incet, iar ceapa sa fie puternic aromata. Adaugam maghiranul si putin piper negru.

Rasturnam aluatul crescut pe o suprafata presarata cu faina, il turtim si il framantam 2-3 minute. Il punem din nou in castron, il acoperim iar si il lasam deoparte 30 de minute ca sa creasca din nou.

Intre timp incalzim cuptorul la 240°C. Se ung doua tavi.

Rasturnam aluatul, il turtim si il impartim in doua. Modelam fiecare bucata in forma de sfera, apoi intindem un cerc cu diametrul de 25 cm si il punem in tava. Scurgem ceapa bine, apoi imprastiem peste fiecare pizza si presaram branza feta.

Coacem 12 minute sau pana cand branza s-a topit, iar marginile pizzei sunt crocante si aurii.

Pizza o servim direct din cuptor. Pofta buna!

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase și aromate - Rețeta simplă de casă

ieri la 08:56

Pâine umplută - Gustarea rapidă și sățioasă

de RODIMUR 8

pe 07.01 la 20:44

Brioșe din albușuri și fructe confiate - Rețeta simplă și delicioasă

de RODIMUR 8

pe 06.01 la 23:29

TOP
utilizatori

oanapl

2184 puncte

Rocsi

1654 puncte

RODIMUR

1186 puncte

MotanLaOale

1141 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs