Catina, antioxidantul naturii

Postat de Sidy in Fructe pe 17 Mar 2012, 08:27

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza
Catina, antioxidantul naturii

 

Catina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti pe care mama-natura are grija sa ni-i puna la indemana in fiecare an, incepand cu jumatatea lui august si pana la jumatatea lunii octombrie. Acest arbust este folosit de nu mai putin de 2,000 de ani in medicina traditionala asiatica, iar isotricul din zona noastra este de asemenea unul impresionant. Catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica, de la Siret pana la Olt, iar anual fructele acestui arbust isi gasesc incet si sigur locul si rolul in domenii cum ar fi industria alimentara, cea farmaceutica, cea cosmetica si chiar si in industria ornamentala.

 

Aceste fructe acrisoare contin de doua ori mai multa vitamina C decat fructele de maces si pana la de zece ori mai multa vitamina C decat portocalele sau lamaile. Pe langa vitamina C, catina mai contine o sumedenie de alte vitamine extrem de importante pentru buna fucntionare a organismului, cat si cantitati impresionante de betacaroten, uleiuri complexe sau potasiu si fier. Toate adunate la un loc transforma fructele propriu-zise, uleiul sau mugurii de catina in unele dintre cele mai apreciate fructe din tara noastra, nu neaparat pentru gustul care de cele mai multe ori nu este foarte apreciat de multi, ci pentru beneficiile lor asupra sanatatii.

 

FRUCTELE DE CATINA CONTIN VITAMINA "TINERETII" SI AMELIOREAZA MULTE BOLI

 

Din punct de vedere nutritiv, catina este un aliment foarte bogat in vitaminele si microelementele A, E, P, K, F, vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B9) si alte substante importante pentru sanatate. Un alt aspect interesant referitor la catina este acela ca aceasta contine cantitati superioare de betacaroten in comparatie cu pulpa de morcov - catina alba este "imbibata" in betacaroten. Vitamina E, cunoscuta si ca vitamina tineretii si care se regaseste in foarte multe din cremele impotriva ridurilor este de asemenea prezenta in catina, contribuind la regenerarea organismului. Uleiul de catina este cunoscut pentru efectele sale de regenerare si intinerire, dar si pentru prevenirea si tratarea unei palete largi de boli si afectiuni.

 

Din fructe sau frunze de prepara ceaiuri si uleiuri, dar si mugurii si scoarta de catina au un rol important in prevenirea sau ameliorarea anumitor afectiuni. Fructele de catina asociate cu mierea de albine dau nastere unui adevarat elixir al sanatatii; din cauza gustului acrisor greu de suportat in cadrul unui tratament de lunga durata, fructele de catina pot fi pastrate in miere si consumate ca atare. Semintele din fruct sunt adevarate sursa de vitamine, iar sfaramanrea fructelor intre dinti pare sa fie solutia cea mai buna de consumare a acestora.

 

O grija mare trebuie acordata consumului de catina in timpul serii, din cauza faptului ca aceste fructe au un puternic efect excitant al sistemului nervos, chiar mai puternic decat cel al cafelei. Suc, gem, dulceata, nectar sau lichior sunt doar cateva din formele in care putem sa regasim fructele de catina pe piata. Cu toate acestea, este recomandat ca acestea sa fie consumate ca atare, in forma lor neprelucrata, pentru a-si aduce intregul aport vitaminizant asupra sanatatii.

 

Industria farmaceutica a inteles importanta catinei in tratarea si ameliorarea anumitor afectiuni cum ar fi boala Parkinson, depresia sau anumite tumori si adenoame. Studiile axate pe catina au aratat aptul ca uleiul obtinut din aceste fructe este capabil sa amelioreze boli si afectiuni cum ar fi reumatismul, urticaria, diferite alergii, ulcer gastric,ulcer duodenal, diaree, afectiuni hepatice sau circulatorii. In plus, asteniile, alcoolismul si chiar anemiile sau stresul par sa isi gaseasca un "dusman" grozav in catina, mai ales datorita senzatiei reconfortante pe care este capabila sa o provoace.

 

CATINA INHIBA POFTA DE MANCARE

 

Pe langa minunatele efectele ale consumului de catina mentionate pana acum, merita sa ii atribuim si rolul de ameliorator al anumitor afectiuni coronariene sau oftalmologice; in plus, catina poate sa ajute pacientii care sufera de hipertensiune arteriala sau gingivite.

 

Mai mult, catina poate sa protejeze impotriva radiatiilor solare si chiar impotriva radiatiilor cosmice - motiv pentru care a fost folosita in alimentatia cosmonautilor. Se pare ca efectele imediate ale consumului de catina in cadrul cosmonautilor se refera la imbogatirea rezistentei si la cresterea echilibrului organismului.

Catina si-a aratat influenta si asupra infertilitatii feminine si masculine, iar efectele sale afrodisiace sunt foarte populare printre cunoscatori. Mugurii de catina sunt cei mai eficienti in acest caz.

 

Datorita faptului ca acidul palitoleic se regaseste in proportie de 35% in fructele de catina, e lesne de inteles de ce industria cosmetica exploateaza la maxim potentialul uleiului din aceste fructe. Acest ulei gras se regaseste in mod natural in compozitia pielii si contribuie la vindecarea leziunilor, arsurilor, dermatitelor, eczemelor, acneei, psoriazisului si la mentinerea sanatatii celulelor. In plus, acidul oleic care se regaseste in proportie de 17% sau acizii omega 3 (34%) si omega 6 (31%) din semintele de catina au un rol extraodrdinar de benefic asupra sanatatii inimii si sistemului circulator.

 

Inhibarea poftei de mancare este un alt efect imediat al consumului de catina, in ciuda gustului sau acrisor. Astfel, anumite cazuri de obezitatea pot fi tratate urmand schema prescrisa de un nutritionist, la care se poate adauga catina. Este de asemenea un bun antiinflamator, iar actiunea sa de vitaminizare generala asupra organismului isi aduce contributia importanta in curele de slabire.

 

Comentarii (4)

17.03.2012, 11:21

Uite cum mai aflam si noi cate ceva!!

17.03.2012, 11:53

18.03.2012, 00:40

e foarte sanatoasa catina...am folosit-o si eu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs