Gorgonzola a primit recunoasterea europeana si denumirea de origine controlata în anul 1996. Poate fi produsa doar în anumite regiuni din nordul Italiei, aprobate de Consorţiul Branzei Gorgonzola. Autenticitatea acestei branze este garantata de sigiliul P.D.O.
Gorgonzola IGOR isi are originile in anul 1935, in satul Mezzomerico, de langa Novara, din regiunea Piedmont. Atunci Natale Leonardi a inceput sa produca branza Gorgonzola, pe care o vindea celor mai prestigioase hoteluri din zona Lacului Maggiore, transportand-o cu ajutorul unei carute trase de cai. Faima acestei branze s-a extins rapid printre regii, printesele si aristocratii care isi petreceau vacantele in acele hoteluri. Trei generatii au trecut de atunci, iar compania IGOR a devenit un ambasador al traditiei italiene in fabricarea branzeturilor.
Gorgonzola IGOR este produsa din lapte de cea mai buna calitate, provenit doar din zonele aprobate de Consorţiul Branzei Gorgonzola: Novara, Verbania, Biella, Varese, Pavia, Bergamo, Brescia, Cremona, Como, Cuneo, Lecco, Lodi, Milan si Monza.
IGOR are numeroase certificari internationale de calitate pentru productia si ambalarea gorgonzolei (Global Standard for Food Safety, British Retail Consortium, International Food Standard, ISO 9001:2000, ISO 22000:2005)
De-a lungul timpului, gorgonzola IGOR a fost distinsa cu nenumarate premii:
- in 1997 IGOR a castigat premiul I la categoria “Branzeturi albastre” la Targul IFE, din Londra;
- in 2002 - IGOR este recompensata cu premiul I la Londra la World Cheese Awards;
- in 2004 - IGOR castiga inca o data la World Cheese Awards, in Londra, premiul I la categoria “Branzeturi Albastre”;
- in 2011 - IGOR castiga la World Cheese Awards medalia Super Gold, la categoria sa.
Din punct de vedere nutritional, gorgonzola este o adevarata mina de aur, fiind un aliment complet, care contine toate elementele esentiale pentru a asigura o nutritie echilibrata. Contine fosfor, calciu si vitaminele A, B1, B2, B6, B12, E, PP asigurand astfel un aport zilnic de energie si sanatate.
Gorgonzola IGOR este disponibila pe piata din Romania in urmatoarele variante:
Gorgonzola Dolce Cremoso - produsa din lapte de vaca integral din regiunile Piemonte si Lombardia, are un gust dulceag, o textura deosebit de cremoasa si elastica, fiind foarte usor de intins. Perioada de maturare este de 60 - 80 zile.
Gorgonzola Piccante - produsa din lapte de vaca integral din regiunile Piemonte si Lombardia, are o textura mai compacta si gust mai picant, mai intepator. Perioada de maturare este de 80 - 150 zile.
Gorgonzola & Mascarpone - combinatie rafinata de patru straturi de gorgonzola dolce si mascarpone, cu o textura deosebit de cremoasa.
Gorgonzola dolce cubbeti - este branza gorgonzola dolce cremoso, taiata in cubulete.
Consistenta cremoasa si aroma inconfundabila recomanda gorgonzola IGOR ca fiind o branza ideala pentru a fi servita impreuna cu preparate rafinate.
Gorgonzola Dolce Cremoso se potriveste perfect in retetele de aperitive, ca desert sau servita ca atare, impreuna cu paine sau biscuiti crocanti. Vinurile recomandate pentru a fi servite alaturi de acest sortiment de gorgonzola sunt cele albe.
Gorgonzola Piccante se potriveste foarte bine in salate sau servita alaturi de fructe precum struguri si smochine. Vinurile recomandate pentru a fi servite alaturi de acest sortiment de gorgonzola sunt cele rosii.
Gorgonzola & Mascarpone este ideala pentru deserturi, iar Gorgonzola dolce cubbeti este perfecta pentru pizza si salate.
Toate produsele Gorgonzola IGOR sunt recunoscute de maestrii bucatari din intreaga lume, fiind apreciate in combinatii cu legume, paste, risotto, pizza, fripturi de vita si pui.
http: www.gustos.ro articole sfaturi-practice branza-gorgonzola.html