Branza Mascarpone

Postat de cristinne in Alimente pe 6 Sep 2010, 12:59

Branza Mascarpone

Pentru ca am facut recent un tiramisu, m-am interesat un pic si despre aceasta minunatie italieneasca numita mascarpone - ingredientul principal in reteta.

Mascarpone este o brânză triplu-crema, confecţionata dintr-o smântâna proaspătă, în general, scăzut in grăsimi, denaturata cu acid tartric. Este formata din laptele de vacă,  aceasta fiind cica hrănita cu ierburi speciale:ierburi proaspete şi flori - un regim alimentar special, care creează un gust unic deseori descris ca fiind "proaspăt şi delicios". Mascarpone este utilizat în mâncăruri regionale din Lombardia, unde este o specialitate.. Când e proaspătă, miroase a lapte şi smântână şi adesea, este utilizata în loc de unt pentru a îngroşa şi îmbogăţi rissoti. Brânză apartine ca origine din zona dintre Lodi şi Abbiategrasso, la vest şi la sud de Milano, probabil pe la sfârşitul secolului 16-lea sau la începutul lui al 17 lea. Unii spun ca numele a venit de la "mas que bueno" (în spaniolă pentru "mai bun decât bun"), deşi poate au fost doar o hotărâre efectuata de către un oficial spaniol atunci când Lombardia a fost dominată de Spania.. Sau, poate veni de la "mascarpia", dialectul local pentru ricotta, deoarece ambele brânzeturi sunt făcute printr-un proces practic identic. Asadar mascarpone nu este o smantana cum multi spun.

Cum este obtinuta : Laptele de vacă se aseaza, şi după ce crema a crescut în mod natural la suprafaţa laptelui, aceasta se degreseaza , se toarna în containere metalice, şi se încălzeşte într-un cazan dublu. Se odihneste la frigider timp de 12 de ore în containere speciale, unde se separă zerul.. Mascarponele (minus zer) este pusa în saci de pânză şi ii e permis să continue epurarea zerului inca 24 de ore suplimentare. Informaţii nutriţionale: Mascarpone are 453 de calorii pentru fiecare 100 de grame (3-1/2 oz) şi. Un conţinut relativ ridicat de grăsime de 47%.

(traducere proprie a unor informatii dupa un site italienesc)

Exista retete pentru facut branza mascarpone in casa, insa sunt dificil de facut si asa cum sustin si cunoscatorii, rezultatul categoric nu va fi acelasi. Ingredientele  pentru cea mai simpla branza mascarpone ar fi cu 1 litru de smantana proaspata si 1 / 4 linguriţă.acid tartric (disponibil de la farmacii şi unele bacanii). Procedeul este complicat si o eroare minora  poate strica toata crema (ca la maioneza), branzindu-se si nemaiesind cremoasa intr-un final, asadar nu merita chinul.

 

Asadar la tiramisu, nu folositi altceva decar branza mascarpone! nu se compara cu nimic altceva!

Comentarii (4)

07.09.2010, 07:52

Daca nu e cu mascarpone ...nu mai e tiramisu Zic eu.....
Interesant ce ne povestesti tu....

08.09.2010, 15:41

e bine de stiut

28.10.2018, 17:01

interesant

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]