Avocado, un deliciu al zilelor friguroase - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 8 Feb 2016, 10:27

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre avocado si despre efectele lui asupra sanatatii noastre. 

Desi exotic, din categoria fructelor oleaginoase, avocado este din ce in ce mai prezent in meniul nostru, fiind, datorita consistentei sale cremoase, un deliciu al acestor zile inca friguroase.

Se foloseste clasic ca pasta (guacamole) sau adaugat in salate sau in diverse deserturi preparate la rece. Inainte de consum, asteptam ca fructul sa se coaca, tinandu-l cateva zile la temperatura camerei, intr-o punga de hartie sau langa alte fructe, pana devine moale si de o culoare mai inchisa.

Ce contine?

In primul rand grasimi mononesaturate, aproximativ 10g%, grasimi sanatoase, care ii confera rol protector cardio-vascular, dar si un continut caloric ridicat (aproximativ 160kcal%).

Prin aportul mare de acid oleic, este considerat frate al maslinelor, care de mult ori sunt foarte sarate, fiind de evitat de catre cardiaci. Compusii de tipul fitosterolilor au rol in imbunatatirea profilului lipidic (efect dovedit la cei cu valori moderat modificate).

Procentul redus de glucide si crescut de fibre solubile ii confera cu rol favorabil in reglarea glicemica, fiind recomandat atat in preventia sindromului metabolic, cat si in dieta pacientilor cu diabet zaharat.

Aportul de proteine este de aproximativ 2%, fiind un fruct des intalnit in alimentatia vegetarienilor.

Aduce vitamine din grupul B (acid folic, nicotina, riboflavina, acid pantotenic), precum si vitaminele E, C si K. Dintre minerale - in special potasiu, care ii completeaza efectul usor hipotensor si protector cardiovascular.

Fitonutrientii cu rol antioxidant sunt prezenti in cantitate mai mare in zona verde de sub coaja: betacaroten, luteina (scade riscul de degenerescenta maculara si cataracta), glutation (implicat in detoxifierea la nivel hepatic).

Datorita aportului crescut de grasimi, avocado creste absorbtia caroteinoizilor si din alte vegetale cu care este combinat (in salate, de exemplu). Continutul de fitonutrienti si acizi grasi ii confera proprietati anti-inflamatoare, fiind indicat in alimentatia bolnavilor cu patologie reumatologica.  

De asemenea, se studiaza efectul protector impotriva anumitor tipuri de neoplazii, cu localizari la nivel oral, piele sau prostata.

Sursa foto: vegkitchen.com

Comentarii (7)

08.02.2016, 10:45

Simona,eu il las 2-3 zile intr-o punga de hartie,in camara si se coace.

08.02.2016, 11:35

si eu sunt mare fan avocado! Il mananc asa simplu sau ca desert, facut pasta cu putin vin de porto.
Simona, eu il iau mereu tare si dupa 2-3 zile lasat in bucatarie se inmoaie considerabil.

08.02.2016, 11:39

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]